Generaalsdochter strijdt voor democratie met internationale summerschool

Foto: Lotje van Uhm

Lotje van Uhm keek als kind samen met haar ouders naar het journaal en dacht: “hoe kan het dat wij het zo goed hebben en anderen niet?” Haar vader is generaal en tot voor kort ook Commandant van de Nederlandse Strijdkrachten. Haar broer zat ook in het leger en kwam om terwijl hij op missie was in Afghanistan. Lotje besloot conflictstudies te studeren aan de universiteit. Nu trekt ze ten strijde tegen onrecht en voor democratie met de Summerschool for Democracy and Peacebuilding. Het project is bedoeld voor studenten uit de hele wereld – ook voor hen die geen geld hebben. “Ik wil jongeren de kans geven om zelf te zien hoe het hier in Nederland werkt.”
Tijdens haar studie deed Lotje ervaring op in het bestuur van een netwerk voor buitenlandse studenten. Haar idee voor een wereld verbeterend project ontstond daar, toen ze een summerschool organiseerde. “Met studenten vanuit de hele wereld gingen we samen studeren en excursies doen. Maar een summerschool is alleen weggelegd voor mensen met een behoorlijke portefeuille. Ik dacht: ‘dat moet ook anders kunnen’.”
Doe jij ook iets goeds voor de wereld? Tot 12 september kun je jouw project aanmelden en maak je kans op €10.000
Je vindt meer informatie over Summerschool for Democracy and Peacebuilding op de site van Voor de Wereld van Morgen. Hier kun je stemmen of andere projecten bekijken.
Waarom wil je een summerschool over democratie en veiligheid starten?
“Ik vind democratie ontzettend belangrijk, niet alleen om conflicten te voorkomen, maar ook om een land op te bouwen. En ik wil iets met jongeren doen. Ik zou het mooi vinden als jongeren uit ontwikkelingslanden de kans krijgen om hier Westerse jongeren te leren kennen en in gesprek te gaan over hoe zij hun steentje kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van democratie. Samen met anderen kom je op hele nieuwe ideeën die beter zijn dan je zelf ooit had kunnen bedenken.”
Mensen afkomstig van het bedrijfsleven, journalistiek, politieke partijen en maatschappelijke organisaties zullen de cursussen verzorgen, over onderwerpen zoals het opzetten van een politieke partij, persvrijheid en het gebruik van sociale media. Lotje: “Het is absoluut niet de bedoeling om de hele dag in collegezalen te zitten. Het is vooral gericht op de praktijk.”
“Ik wil de rollen omdraaien: Nederlanders komen zoveel in contact met buitenlanders, maar zij hebben niet de kans om te kijken hoe het hier is. Veel Nederlands ontwikkelingswerk gaat uit van de gedachte: ‘wij hebben het fantastisch, jullie moeten het zo en zo doen’. Maar zij hebben niet de kans om zelf te zien hoe het hier werkt. Ik denk dat dit het project uniek maakt.”
“Ik hoop mensen te vinden via Nederlandse ontwikkelingsorganisaties. Ik hoop ook dat zij willen meewerken aan het project en een deel van het vliegticket van de jongeren willen betalen en hun personeel willen inzetten om workshops te geven. Die organisaties krijgen een jongere terug met een bagage aan kennis en ervaring. Die jongere kan, als hij of zij terug is, een link leggen tussen de lokale bevolking en een ontwikkelingsorganisatie.”
Wat heb je zelf met democratie en vrede?
“Ik heb van thuis uit een sterk rechtvaardigheidsgevoel gekregen. Mijn vader zat in het leger. Mijn oom ook. Mijn broer ook. Dan krijg je sterk mee dat je bij wilt dragen aan een veilige wereld, van kinds af aan. Ik weet nog dat we vroeger journaal keken en berichten hoorden over burgeroorlogen en vluchtelingstromen. Ik dacht: ‘hoe kan het dat wij het zo goed hebben en anderen niet?’ Tijdens mijn studie kreeg ik antwoorden over hoe dat kan en wat je eraan kunt doen. Bij conflicten lijkt het probleem vaak dat mensen er anders uit zien, een andere religie hebben, of een andere taal spreken. Maar conflicten hebben vaak een heel andere oorzaak: het heeft met politiek te maken. Conflicten moet je politiek oplossen. En daarom is een summerschool over democratie een goed idee.”
Waarom ging je zelf niet in het leger?
“Ik heb er wel over nagedacht. Ik was een meisje dat met jongens speelde en in bomen klom. Ik wilde piloot worden, was sportief. Ik ging naar kampen van kinderen van militairen. Uiteindelijk, toen ik ging puberen begon ik ook andere dingen interessant te vinden. Misschien was het ook een soort rebelsheid… mijn vader en oom, en broer gingen in het leger. Dan ga ik maar iets anders doen.”
Lotje koos voor conflictstudies. En dat beviel goed: “Daar merkte ik voor het eerst dat ik iets kan doen aan wat ik op t.v. zag.”
Hoe ziet de summerschool er over 5 jaar uit?
“Ik zou willen dat het echt een begrip geworden is, niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten. En dat het uitgebreid is naar andere facetten die te maken hebben met vrede en veiligheid, zoals rechtsorde, misschien wel richting politie, of ontwikkelingsprojecten opzetten. We hebben dan 1.000 studenten. Dat vind ik wel leuk aantal.”
Hoe helpt de ASN Bank Wereldprijs je project?
“Het is echt een platform om wat te doen. Het stimuleert je om erover te praten. Dat is de eerste stap, je gaat er over nadenken en je ontmoet mensen die ook iets willen bijdragen. Je doet andere ideeën op door de andere projecten te bekijken. En als dadelijk die dag komt dat je met z’n allen samenkomt om aan je projectplan te werken… dat lijkt me heel leuk.”
Je noemt het geld niet …
“Je moet het stap voor stap doen. Uiteindelijk zullen er vijf projecten winnen, maar alle andere projecten zullen zeker niet verloren hebben. Maar die 10.000 euro kunnen we natuurlijk goed gebruiken om de eerste summerschool te beginnen. Liefst volgende zomer al.”
Je vindt meer informatie over Summerschool for Democracy and Peacebuilding op de site van Voor de Wereld van Morgen. Hier kun je stemmen of andere projecten bekijken.
Doe jij ook iets goeds voor de wereld? Tot 12 september kun je jouw project aanmelden en maak je kans op €10.000
Lees ook
Zo verdien je €10.000 met jouw ideaal
Top 10 verrassende, wereldverbeterende projecten
Eric van Doorn: “ik wil een miljoenenimpact maken met speeltoestellen”

Over de schrijver