Gepensioneerde klokkenluider kost Shell miljarden

Shelloil
Foto: Darell Nash, Flickr

Dankzij een aantal ‘informanten’ binnen Shell brengt de Britse gepensioneerde John Donovan regelmatig misstanden naar buiten over het bedrijf via een speciaal hiervoor opgezette website. Zijn onthullingen zouden het Nederlands-Britse olieconcern al een paar miljard euro’s hebben gekost.
De vijand staat voor de deur. Hij is vroeg opgestaan en met de auto naar Londen gereden. Die heeft hij om de hoek in een parkeergarage gezet. Nu staat de man op York Road, voor de ingang van het Shell Centre, het hoofdkantoor van het machtigste olieconcern ter wereld. Het Centre is een enorme grijze betonnen kolos, direct aan de Theems. Als de oliemanagers uit het raam kijken, zien ze het parlementsgebouw en de London Eye, Europa’s grootste reuzenrad. En af en toe kunnen ze beneden, voor de ingang, ook John Donovan zien, de vutter uit het Oost-Engelse Colchester. De man die Shell miljarden kost.
John Donovan (64) heeft een stropdas omgedaan. Zijn brede jas verbergt zijn imposante buik. Hij heeft zijn grijze haren laten groeien en keurig over zijn schedel gekamd. “Hier leest u de waarheid over Shell”, zegt hij. Hij probeert een verbouwereerde werkneemster in een mantelpakje een van zijn groene pamfletten in handen te drukken. Ze loopt hem zonder iets te zeggen voorbij.
Zelfs in het weekend volgt Shell de website van Donovan
Vroeger had John Donovan meer succes. Dan huurde hij een paar daklozen in. Iedere dag stond er wel iemand voor het hoofdkantoor. Maar vandaag de dag heeft hij geen pamfletten meer nodig om Shell te pesten. Hij heeft een andere manier gevonden, die veel effectiever is.
Al meer dan tien jaar is John Donovan de drijvende kracht achter de websitewww.royaldutchshellplc.com, waarop hij verslag doet van misstanden bij het Brits-Nederlandse concern. Hij heeft al minstens 25.000 artikelen geschreven. Ruim twintig hooggeplaatste Shell-functionarissen verstrekken hem regelmatig informatie. Nog nooit werd het interne reilen en zeilen van een wereldconcern zo goed gedocumenteerd als dat van Shell.
Met nog geen tweeduizend dollar per jaar zet John Donovan een concern onder druk, dat jaarlijks een omzet van 380 miljard dollar behaalt, meer dan het bruto binnenlands product van landen als Denemarken of Thailand. Zonder de website van John Donovan zou de omzet waarschijnlijk nog hoger liggen. “Ik heb die jongens al zeker een paar miljard gekost”, zegt Donovan, terwijl hij naar het hoofdkantoor van Shell wijst.
Lees het volledige artikel uit de Süddeutsche Zeitung in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.
3602
Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Europese dokters zijn zo slecht nog niet, vindt Amerikaan
Europese Commissie creëert virale ramp met racistische promotievideo
Goochel-act met iPads trekt aandacht voor Stockholm

Over de schrijver