Van bikini’s tot iglo’s: deze producten zijn gemaakt van gerecycled plastic

Van alle producten in Nederland bestaat slechts 10% uit gerecycled plastic. Het probleem is, zo zeggen fabrikanten en merken, dat plastic vaak bestaat uit verschillende materialen die lastig te recyclen zijn. Of het is niet sterk genoeg of je kan het niet de juiste kleur geven. En dus wordt nog maar al te vaak (90% van de tijd dus) gegrepen naar maagdelijk plastic dat gemaakt is van fossiele brandstoffen, oftewel olie. Gelukkig zijn er ook bedrijven die wél bezig zijn met het ontwerpen en maken van bijzondere producten van gerecycled plastic. We zetten er een paar voor je op een rij.

1. Bouwstenen van gerecycled plastic met ruimte voor groen

Dit kwam ik recentelijk tegen op LinkedIn: het Nederlandse bedrijf Save Lodge ontwikkelt bouwstenen van gerecycled lokaal plastic waar je tegelijkertijd planten in kan zetten. Op die manier krijg je dus een groene muur. Op een bedrijventerrein in Almere zijn ze bezig met een eerste pilot waarbij honderden planten een thuis hebben gevonden. Later dit jaar volgen nog negen pilotprojecten. Uiteindelijk willen ze de optimale combinatie van grijs (afvalplastic), groen (substraat en planten) en blauw (regenwateropslag) ontdekt hebben. De bouwstenen zijn trouwens gemaakt door Save Plastics, dat onlangs de eerste recyclingfabriek opende voor gemengde kunststoffen (die dus zo moeilijk te recyclen zijn).

Gerecycled Plastic

2. Een 3D-geprinte iglo van gerecyclede PET flessen

Deze iglo is gemaakt van gerecycled PET afval uit de (haven)industrie en staat dan ook heel toepasselijk in Rotterdam. Daar is het in gebruik genomen als eerste 3D-geprinte werkplek. Het ontwerp heeft de naam R-IGLO meegekregen, waarbij de R niet alleen voor Recycled en Rotterdam staat, maar ook voor Reusable (omdat het steeds opnieuw hergebruikt kan worden) en Royal-3D (omdat het uit de printer komt rollen). Deze werkplek van gerecycled plastic is ontworpen door ArchiTech Company.

Gerecycled Plastic

3. Fietspad van gerecycled plastic

Met dit fietspad had Zwolle niet alleen een wereldprimeur, maar trok de stad een paar jaar geleden (2018) ook nog eens de aandacht van de internationale pers. Dit fietspad is niet alleen gemaakt van gerecycled plastic, maar doet ook aan tijdelijke waterberging. Hierdoor komen de fietspaden niet blank te staan tijdens de steeds vaker voorkomende extreme regenbuien. Daarnaast is het ook nog eens sneller aan te leggen en duurzamer. Bij wijze van pilot werden twee fietspaden van elk 30 meter aangelegd (in Zwolle en Giethoorn) waar 1.000 kilo plastic afval in verwerkt werd. De pilots waren een groot succes en het Nederlandse bedrijf Plastic Road is dan ook klaar voor de officiële introductie op de markt. Dat gebeurt eind mei van dit jaar (2021).

Gerecycled Plastic

4. Rugzak van gerecyclede flessen

Met deze rugzak won de Britse startup Groundtruth vorig jaar de publieksprijs bij de Dezeen Awards in de categorie wearable design. De RIKR rugzak, zoals hij heet, is gemaakt van 120 gerecyclede flessen. Het bedrijf heeft de stof zelf ontwikkeld. Die is helemaal van gerecycled materiaal gemaakt, maar om de tas waterproof te maken ligt er toch nog een coating overheen van virgin plastic, zoals dat heet, gemaakt van polyurethaan. Het is de bedoeling dat er voor de volgende collectie wel gebruik gemaakt wordt van een bio-coating. Die komt in de herfst van dit jaar op de markt.

Gerecycled Plastic

5. Zwempak van gerecyclede visnetten

En nu we toch in de textiel zitten: we schreven eerder al eens over de Nederlandse zusjes Hendriks, die in 2019 een eigen badmodelijn Jungl lanceerden. De bikini’s en badpakken zijn gemaakt van gerecyclede visnetten en nylon. Puur uit noodzaak ontstaan, omdat ze zelf geen duurzame badkleding konden vinden. Je hebt trouwens ook panty’s van gerecycled plastic, Swedish Stockings, gemaakt van pre- en post-consumer nylon afval.

Eco-Materialen Visnetten

6. Speakers van gerecycled plastic voor onder de douche

Of het nou podcasts, audioboeken of muziek is: we luisteren wat af. En hoe fijn is het dan om dat ook onder de douche te kunnen voortzetten (niet te lang blijven douchen, omdat je aan het luisteren bent natuurlijk). Deze speakers van het bedrijf Ampere zijn gemaakt van gerecycled plastic en werken op waterkracht, waardoor ze automatisch aan en uit gaan als je de douche aan en uit zet. De speaker werkt met bluetooth.

Gerecycled Plastic

7. Zeepbakje van plastic van het strand

Onze favoriet mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje: het zeepbakje van juttersgeluk. Zij maken hun circulaire producten van gerecycled plastic dat ze op het strand van Zandvoort en Bloemendaal vinden. Elke week jutten ze met een groep vrijwilligers het strand schoon. Voor ons boek (zie shop) gingen we vorige zomer met ze op pad: een heerlijk inspirerende zen-ervaring die nog goed is voor het milieu ook. Het zeepje dat bij het zeepbakje hoort, is gemaakt van reststromen olijfolie en is gewikkeld in gerecycled papier met weidemix zaadjes.

Juttersgeluk

Wat is jou favoriet? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

De hele maand mei zijn we op plastic dieet. Dat doen we niet alleen, maar samen met Dille & Kamille en Zero Waste Nederland. Doe je ook mee?

Over de schrijver

2 gedachten over “Van bikini’s tot iglo’s: deze producten zijn gemaakt van gerecycled plastic”

  1. Ik heb sinds kort deze site ontdekt. Super! Fijn om al deze tips en initiatieven bij elkaar te hebben. Dat maakt het weer een stukje makkelijker om het zelf toe te passen/ alternatieve keuzes te maken.

    Dat fietspad van gerecycled plastic vind ik echt onwijs inspirerend!

    Ik heb zelf de zeepbakjes Bubble Buddy van gerecyclede shampooflessen. Erg blij mee!

Reacties zijn gesloten.