Toen de eerste herfstregen met bakken uit de hemel kwam vallen, publiceerden we een artikel over duurzame regenkleding. Iemand kwam met een tip voor betaalbare regenjassen van gerecyclede petflessen van een fast fashion merk. Nou zijn wij bij hetkanWEL absoluut fan van betaalbaar, maar niet van fast fashionmerken. En hoe zit het eigenlijk met van gerecyclede PET-flessen in kleding? Hoe duurzaam is dat?
Microplastics
Een paar weken geleden sprak ik met de eigenaar van een duurzame kledingwinkel in Amsterdam die zei gestopt te zijn met het inkopen van kleding dat gemaakt is van gerecyclede PET-flessen. Dat had alles te maken met de hoeveelheid microplastics die bij elke wasbeurt in het water terecht kwam. Dat die microplastics lastig te filteren zijn, weten we inmiddels. Net als het feit dat er zowel in het bloed van mensen als in moedermelk microplastics zijn aangetroffen.
Nou is een regenjas over het algemeen niet een kledingstuk dat we regelmatig in de wasmachine gooien. Sterker nog: ik denk dat dit nooit gebeurt. Maar deze week banjerde ik in mijn regenjas van een paar jaar oud (overigens van hetzelfde fast fashionmerk als uit bovengenoemde tip moet ik helaas bekennen) en zag ik hoe de rand van mijn mouw zo versleten was, dat de stukken plastic onbedoeld in een regenplas vielen en zo het riool in spoelden.
Plastic in onze kleding maakt ons ziek
Nou zou je natuurlijk kunnen zeggen: als je regenjas versleten is, gooi ‘m dan weg, dan komt er ook geen plastic in het milieu terecht. Maar zo simpel ligt dat niet. Want ook in de lucht hangen microplastics die we inademen. Deze week kwam de Plastic Soup Foundation nog met een rapport op basis van honderden wetenschappelijke artikelen waaruit blijkt dat plastic in onze kleding ons ziek maakt.
Bij mensen die in de textielindustrie met synthetische materialen werken, komen darmaandoeningen en chronische longontstekingen voor. Maar ook consumenten krijgen steeds meer microplastics binnen via het drinkwater, het eten (bijvoorbeeld via de vis op je bord) en door het inademen ervan.
Plastic in je kleding is dus niet goed voor het milieu en zou je eigenlijk te alle tijden moeten vermijden. Denk daarbij aan materialen als polyester, nylon, viscose, lyocell, imitatiebont en -leer. Maar ook aan gerecycled plastic van PET-flessen. Zo zei tweede kamerlid Kiki Hagen vorige maand in de Linda dat ze kritisch is op hippe, gerecycled producten zoals schoenen van PET-flessen. “Daar zitten dan toch weer die plastic deeltjes in. Een PET-fles kan het beste gewoon weer een PET-fles worden.”
Voordelen van gerecycled PET
Goed punt natuurlijk, maar het lastige met regenkleding is dat het waterafstotend móet zijn en dan kom je toch al snel uit bij plastic. Zijn gerecycled PET-flessen dan een duurzamere optie? Ja, zou je zeggen. Want elke stuk plastic dat gerecycled wordt is er één en belandt derhalve niet op de grote afvalhoop. Bovendien is gerecycled plastic van dezelfde kwaliteit als ‘virgin plastic’ (zoals dat heet), alleen is er 59% minder energie nodig voor nodig, wat volgens de Britse organisatie WRAP tot 32% minder CO2-uitstoot leidt. En dat terwijl er geen nieuwe bronnen (lees olie) worden aangeboord.
Nadelen van gerecycled PET
Maar er zijn ook tegenargumenten te bedenken. Zo kan je PET niet eindeloos recyclen. Uiteindelijk verliest het z’n sterkte waardoor het alsnog gemend moet worden met maagdelijk plastic. Bovendien zeggen mensen dat het recyclen van plastic ertoe kan leiden dat mensen maar eindeloos PET-flessen blijven gebruiken, omdat het toch weer hergebruikt wordt. En hoewel er 59% minder energie voor nodig is om te produceren, is er nog steeds meer energie nodig voor het gebruik van gerecyclede PET dan voor de productie van hennep, wol en zelfs katoen – zo stelde het Stockholm Environment Institute. En ook gerecycled plastic laat microplastics los, zoals hierboven al besproken.
Conclusie
Plastic van gerecyclede PET-flessen klinkt niet alleen leuk, het is ook echt duurzamer dan het gebruik van maagdelijk plastic. Dat gezegd hebbende, is plastic nog steeds plastic. Het is minder duurzaam om te produceren dan natuurlijke materialen. En ook gerecycled plastic laat microplastics los in het milieu, die uiteindelijk via water of lucht in ons lijf terechtkomen. En hoewel we nog niet precies weten wat voor effect dat heeft: gezond is het niet. Kijk maar naar de textielarbeiders die al die kleding van (gerecyclede) kunststof voor ons in elkaar zetten. Bovendien kan je plastic niet eindeloos recyclen en komt het dus uiteindelijk nog steeds op die afvalhoop terecht.
Kortom: probeer plastic in je kleding zoveel mogelijk te vermijden. En als dat niet kan, kies dan voor producten die je in ieder geval niet hoeft te wassen (zoals een regenjas), maar doe dat dan wel van een duurzaam kledingmerk. Want niet alleen de materiaalkeuze maakt een product duurzaam, ook de manier waarop het geproduceerd wordt, waar het geproduceerd wordt en onder welke arbeidsomstandigheden. Laat je dus niet verleiden door niet-duurzame merken die goedkope kleding aan de man brengen door te adverteren met ‘gerecycled PET-flessen’, want dat feit alleen maakt het niet duurzaam.