Het blijft een grootschalig probleem: horecagelegenheden zijn regelmatig genoodzaakt om voedsel weg te gooien. Er is te veel ingekocht of het aantal gasten valt tegen. En dat terwijl alleen al in Nederland meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens leven. Het platform Get Chef’s gaat vanaf begin juli een poging wagen om voedselverspilling tegen te gaan.
Get Chef’s zorgt ervoor dat de door de horecagelegenheden ingekochte producten alsnog bij de consument terecht komen, tegen een gereduceerd tarief. Horecaondernemers kunnen gerechten aanbieden via het platform, op een voor hen gewenst moment. Consumenten kunnen op hun beurt een gerecht online aanschaffen. Per transactie geeft Get Chef’s 10 cent aan de lokale Voedselbanken, zodat Nederlanders met een voedseltekort ook bereikt worden met dit initiatief.
Het perfecte inkoopbeleid bestaat niet
Diederick Zijnen, co-founder van Get Chef’s ziet dat voor veel horecagelegenheden het perfecte inkoopbeleid niet bestaat. Variatie in de vraag van de consument naar gerechten, tegenvallende bezoekersaantallen of bezoekers die gereserveerd hebben en niet op komen dagen, zijn factoren die een chef niet altijd kan incalculeren tijdens de inkoop.
Afhalen of meteen opeten
Door een “plate” van de chef te bestellen, kan iedereen iets tegen voedselverspilling in de horeca doen. De consument betaalt een gereduceerd tarief en kan ervoor kiezen om de maaltijd af te halen of aan tafel op te eten.
Wat kun je nog meer doen tegen voedselverspilling?
Natuurlijk kun je op nog veel meer manieren iets tegen voedselverspilling doen.
1. Check je voorraad. Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het gebeurt nog steeds té vaak dat er twee pakken melk in de koelkast staan, terwijl één toch echt genoeg is.
2. Bewaar je eten goed. Brood kun je het beste invriezen of juist buiten de koelkast bewaren. In de koelkast droogt het sneller uit. De bewaarwijzer helpt je op weg.
3. Kijk goed naar THT (ten minste houdbaar tot) en TGT (te gebruiken tot). Ze lijken op elkaar, maar zijn zeker niet hetzelfde. Hier wordt het verschil uitgelegd.
Op onze pagina over voedselverspilling vind je nog veel meer informatie over en tips tegen voedselverspilling.