Getinte ramen leveren zonne-energie

Mountain/\Ash. Flickr.com
Mountain/\\Ash. Flickr.com

Een Duits bedrijf is er in geslaagd een heel speciaal type zonnepaneel te ontwikkelen. Het bedrijf, Heliatek, maakt hierbij gebruik van kleine, organische moleculen, afgezet op polyester lagen. Deze techniek is vergelijkbaar met de techniek die gebruikt voor het ontwikkelen van telefoons en platte tv’s. Hoewel de panelen van Heliatek veel lichter en flexibeler zijn dan gewone zonnepanelen, kunnen ze wel even veel elektriciteit genereren. Bovendien kunnen ze geïntegreerd worden in ramen en hoeven ze dus niet op een dak geplaatst te worden.

60 miljoen euro
Om de panelen verder te ontwikkelen en een 75-megawatt fabriek te bouwen, heeft het bedrijf 60 miljoen euro nodig. 28 miljoen daarvan is al binnengehaald via bedrijven als Bosch en BASF. Een 75-megawatt fabriek is relatief gezien maar een kleine fabriek en hierdoor komen de kosten per watt hoger uit dan die van conventionele zonnepanelen. Het is echter de bedoeling dat het bedrijf binnen vier of vijf jaar met grootschalige productie kan beginnen en dan daalt de prijs met 40 tot 50 cent per watt. Voor het zover is, moet Helitatek echter wel veel zonnepanelen verkopen tegen een hogere prijs. Hiervoor richten ze zich vooral op aannemers, voor wie het voordeliger is om een zonnepaneel in een raam te hebben, dan zonnepanelen op het dak te moeten monteren.
Niet nieuw, wel beter
Het idee om organische cellen te gebruiken om energie op te wekken is niet nieuw. Maar tot nu toe werden er alleen heel goedkope en inefficiënte zonnecellen van gemaakt. De uitvoering van Heliatek moet dankzij het gebruik van oligomeren minstens zo lang meegaan als een gewoon zonnepaneel.
Bron: Technology Review
Lees ook:
Wordt bamboe de grondstof van de 21ste eeuw?
Nederlandse markt voor zonne-energie groeit dit jaar met 50%
Zwarte superzonnecel absorbeert 99,7% licht