Geur van rozemarijn maakt je slimmer

Lovelihood, Flickr.com
Lovelihood, Flickr.com

Rozemarijn smaakt niet alleen heerlijk bij gepofte aardappels, het kan je ook slimmer maken. Wetenschappers hebben aangetoond dat eucalyptol, een van de belangrijkste geurstoffen in rozemarijn, je concentratie en prestaties verbetert. Ook kan eucalyptol helpen om sneller te denken.

Meer eucalyptol voor betere resultaten
Voor het onderzoek werd een groep van 20 mensen blootgesteld aan verschillende hoeveelheden rozemarijnolie. De proefpersonen kregen vooraf niet te horen waar het onderzoek over ging en wisten niet dat ze bewust werden blootgesteld aan deze geur. Vervolgens werden de cognitieve prestaties en het humeur van de groep getest. Uit de test bleek dat des te langer mensen de olie hadden kunnen ruiken, des te hoger de concentratie eucalyptol in het bloed was. Dit leidde weer tot betere prestaties op de tests. De proefpersonen met een hoge concentratie eucalyptol in hun bloed hadden een betere concentratie en voerden de tests sneller en nauwkeuriger uit.
Beter humeur
De geur van rozemarijn blijkt ook goed te zijn voor het humeur. Na het onderzoek werden de proefpersonen ook gevraagd naar hoe ze zich voelden. De proefpersonen die waren blootgesteld aan een flinke dosis rozemarijnolie bleken zich vaker ‘tevreden’ te voelen. Hoewel rozemarijnolie ook een goed middel zou zijn om stress te verlagen, scoorde ‘kalm’ niet hoger.
Bronnen: Treehugger, ABC News Radio
Lees ook:
Gezonder dieet verkleint kans op depressie bij tieners
Meditatie beter bij pijnbestrijding dan pillen
Een schone onderbroek is van bamboe