Gevaarlijke gifstoffen in kleding Zara, Levi’s en andere modemerken

Dboy Flickr
Foto: Dboy. Flickr

Twintig internationale modemerken verkopen kleding die gevaarlijke chemicaliën bevat. Deze stoffen vormen een risico voor ons water en onze gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport dat Greenpeace vanmorgen presenteert in Peking. Modegigant Zara spant de kroon. In hun kleding zijn verscheidene stoffen aangetroffen die niet alleen hormoonverstorend, maar ook kankerverwekkend kunnen zijn. De onderzochte Zara-kleding is onder meer verkocht in Nederland.
Voor het onderzoeksrapport ‘Toxic Threads – The Big Fashion Stitch-Up’ nam Greenpeace 141 kledingstukken onder de loep van tientallen grote modemerken waaronder Zara. Alle merken, waaronder Levi’s, Esprit en Tommy Hilfiger, blijken kleding te produceren met nonylfenolethoxylaten (NFE’s), die hormoonverstorend zijn en zelfs door drinkwaterbedrijven niet kunnen worden uitgefilterd. NFE’s worden bijvoorbeeld gebruikt voor het fixeren van verf in textiel. Zara is het enige merk waarbij Greenpeace bovendien verfstoffen met amines heeft aangetroffen. Deze staan in de EU geregistreerd als mogelijk kankerverwekkend voor mensen en mogen hier niet gebruikt worden.
De kleding van deze veel verkochte merken vormt door het gebruik van gifstoffen een groot gevaar voor ons water, zowel hier als in de lagelonenlanden waar ze geproduceerd worden. Campagneleider Ilze Smit van Greenpeace: ‘Die chemicaliën komen via de wasmachine in ons oppervlaktewater terecht. Omdat zuiveringsbedrijven deze niet kunnen afbreken, kunnen ze in ons drinkwater terechtkomen. In landen als China en Bangladesh, waar de kleding wordt gemaakt, dumpen de fabrieken hun giftige afvalstoffen zonder pardon via pijpleidingen in de dichtstbijzijnde rivieren. Daar is het gevaar voor de natuur en de bewoners in de omgeving nog veel groter.’
Greenpeace verwacht dat Zara en de andere onderzochte modemerken zo snel mogelijk stoppen met het gebruik van gifstoffen voor kleding. Smit: “De modemerken moeten dus zo snel mogelijk met milieuvriendelijke alternatieven gaan werken. Dan vormen ze ook geen risico meer voor onze gezondheid.”
Lees ook:
Zo vind je de waterfles die bij jouw stijl past
Zo verdien je met duurzame energie

Over de schrijver