Wat kun je doen om het gevoel van eenzaamheid tegen te gaan?

Voordat we werden overvallen door de coronapandemie voelden veel mensen zich al eenzaam, maar het aantal nam in de zomer van 2020 nog verder toe. En het is net zo goed een probleem voor jongeren, als voor ouderen. Eenzaamheid kan leiden tot allerlei problemen, waaronder verslaving. Wat kun je doen om het gevoel van eenzaamheid tegen te gaan? En hoe kun je mensen om je heen helpen.

Soorten eenzaamheid

 Er bestaan verschillende soorten eenzaamheid. Als je het moeilijk vindt om nieuwe contacten aan te gaan, of te onderhouden, dan spreek je van sociale eenzaamheid. Mis je een intieme, hechte band met een of meer personen, dan noemen we dat emotionele eenzaamheid en tenslotte is er het gevoel van e existentiële eenzaamheid. Dan ontbreekt het gevoel van zingeving. Mensen die zich langdurig eenzaam voelen, kunnen gezondheids- en maatschappelijke problemen ontwikkelen. Vooral jongeren krijgen problemen, zoals depressies, een laag zelfbeeld, stress, slaapproblemen, maar zijn ook gevoeliger voor verslavingen, zoals een alcoholverslaving.

Verslavingen

Er zijn nog geen cijfers of het aantal mensen met een verslaving afgelopen jaar ook toe is genomen, maar veel mensen houden een verslaving ook verborgen voor vrienden en familie. En nu we elkaar niet vaak zien, is er weinig sociale controle. Zo kan een verslaving lange tijd onopgemerkt blijven en eerdere epidemieën en pandemieën leerden ons dat verslaafden vaak pas na de crisis worden opgemerkt.

Toch is het goed om te weten dat hulp bij alcoholisme en andere verslavingen gewoon mogelijk is. De huisartsen blijven beschikbaar en ook verslavingsinstellingen draaien net zoals gewoonlijk.

Hulp aanbieden

Als je iemand in je omgeving hebt, die zich eenzaam voelt en je wilt hem/haar graag helpen, dan kan dat al met een klein gebaar. Maak af en toe een praatje (op afstand) met een eenzame buurman/vrouw. Doe bij iemand een kaartje in de bus, vraag of je bijvoorbeeld een keer boodschappen voor iemand kunt doen, kunt oppassen op het kindje van een alleenstaande ouder, of voor iemand kunt koken. Natuurlijk kun je ook gewoon iemand bellen van wie je verwacht dat hij/zij het in deze pandemie lastig heeft.

Hulp vragen

Als je je zelf eenzaam voelt, kun je proberen om elke dag iets te doen om het gevoel van eenzaamheid te verminderen. Kun je een gesprek aanknopen met iemand? Of iemand bellen? Of kun je misschien vragen of een bekende een wandeling met je wil maken? Het helpt om te vertellen dat je je (af en toe) eenzaam voelt. Iedereen zal dat begrijpen en je heel graag willen helpen. Het is namelijk niets om je voor te schamen. Het is juist heel krachtig om je gevoel te delen en dat beschermt je weer voor .

Websites waar je terecht kunt  

Vind je het moeilijk om met een bekende contact op te nemen, of om hulp te vragen, dan zijn er diverse organisaties waar je terecht kunt. We zetten ze voor je op een rij.

Eenzaam.nl staat vol met informatie en tips.

Wil je met iemand praten? Dan kun je contact opnemen met Sensoor. Deze organisatie is dag en nacht bereikbaar is voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek.

Klup is een online community voor 50-plussers om (online) samen leuke dingen te doen.

Oopoeh verbindt een oudere aan een huisdier en een baasje in de buurt. Ouderen komen zo in contact met het gezin van het huisdier en mensen in de buurt, omdat een praatje maken met een hond echt een stuk gemakkelijker gaat.

Jong + Oud = Goud koppelt senioren aan studenten, die een jaar lang elke maand 6 uur op bezoek gaan bij de oudere. Nu gaat alles online.

Sociaal Werk Nederland is een website waar je een overzicht vindt van verschillende welzijnsinstellingen door het hele land.

Tenslotte kun je als je je eenzaam voelt altijd contact opnemen met de huisarts. Je eenzaam voelen kan voorbijgaan en een huisarts is er om je hiermee te helpen.

Over de schrijver