Gevonden: het gen dat vrouwen gelukkig maakt

Photovandal, Flickr.com
Photovandal, Flickr.com

Het levensgeluk van vrouwen hangt af van de mate waarin het gen MAOA bij hen aanwezig is. Als er een beperkte expressie van dit gen is, zijn vrouwen gelukkiger dan wanneer dit niet het geval is. Een verrassende uitkomst, want eerder werd ook al een verband gelegd tussen een beperkte expressie van MAOA en alcoholisme, agressiviteit en asociaal gedrag.

Vrouwen zijn gelukkiger dan mannen
Hoewel vrouwen over het algemeen vaker last hebben van angsten en een wisselvallig humeur, geven ze ook vaker dan mannen aan gelukkig te zijn. Volgens hoofdonderzoeker Henian Chen is een verklaring hiervoor te vinden in de genen, en het MAOA-gen in het bijzonder. Dit gen richt zich namelijk op het enzym dat serotonine en dopamine afbreekt, de stofjes die ervoor zorgen dat je je goed voelt. Antidepressiva richt zich ook op dat enzym, wat leidt tot een groter geluksgevoel.
Onderzoek
Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van de gegevens uit een langdurig onderzoek naar geestelijke gezondheid. Hieraan werkten 193 vrouwen en 152 mannen mee. Het DNA van de proefpersonen werd getest op aanwezigheid van het gen MAOA. Daarnaast moesten de proefpersonen zelf aangeven hoe gelukkig ze waren. hieruit bleek dat vrouwen met een beperkte expressie van het gen MAOA veel gelukkiger waren dan gelukkiger dan vrouwen die dit gen niet hadden. Bij mannen kon geen enkel verschil worden gevonden. Chen denkt dat dit te wijten is aan testosteron; dat neutraliseert de gelukseffecten van MAOA.
Bron: Medical News Today
Lees ook:
Dagelijks wijntje even effectief als medicijnen
Moeiteloos gezonder: 10 tips
Wie minder wil roken moet meer bewegen
ConsuMed is een grote online gezondheidscommunity die met actueel en relevant gezondheidsnieuws en publieksvriendelijk geschreven medische informatie maandelijks ruim een half miljoen unieke bezoekers trekt. Volg ConsuMed via de site, op Facebook of via de nieuwsbrief.