Alexandra Penrhyn Lowe laat met haar kookboek zien hoe Gewoon Vegan eten is

Alexandra Penrhyn Lowe is niet alleen schrijver van tal van boeken en scenario’s, zoals de televisieserie Vrolijke Kerst. Ze heeft de afgelopen twee jaar ook twee zeer toegankelijke en makkelijke vegan kookboeken uitgebracht. Boordevol heerlijke recepten waar je zo mee aan de slag kunt gaan. De boeken heten dan ook heel toepasselijk ‘Gewoon Vegan’ en ‘Gewoon Vegan deel 2’ en zorgen ervoor dat je meteen de keuken in wilt duiken. Tijd dus om met Alexandra in gesprek te gaan.

‘’Ik eet al sinds 2012 plantaardig en heb al die tijd de ingrediënten en bereidingswijze van mijn maaltijden opgeschreven in schriftjes. Het resultaat was een hele berg aan recepten die ik regelmatig thuis maakte, maar bijvoorbeeld ook voor vrienden en familie’’, vertelt Alexandra. ‘’Mijn familie reageerde best sceptisch toen ik vertelde dat ik plantaardig was gaan eten en juist daarom deed ik extra mijn best om heerlijke gerechten te maken om aan ze te laten zien dat je ook als veganist nog steeds lekker kunt eten.’’ Met al deze recepten was er genoeg materiaal om een volledig kookboek samen te stellen. Alexandra vertelt: ‘’Er lagen al veel veganistische kookboeken in de winkel, maar ik zag vooral boeken die waren gericht op de wat jongere doelgroep. De sportieve twintiger. Ik herkende mezelf daar niet in. Ik heb een gezin, heb weinig tijd en wilde graag een boek uitbrengen wat makkelijk was én inclusief. Om zo het idee te ontkrachten dat veganistisch eten extreem is, moeilijk en duur, en alleen geschikt voor een bepaalde groep mensen. Ik wil dat mensen zich oké voelen bij mijn recepten en zien dat ook zij plantaardig kunnen koken.’’

Geen superfoods

Alexandra heeft er daarom ook voor gekozen om geen gebruik te maken van speciale ingrediënten zoals superfoods, poedertjes en drankjes. ‘’Ik wil mensen niet het idee geven dat zoiets nodig is. Het is vrij kostbaar en niet voor iedereen te betalen.’’ Daarnaast kun je de recepten ook prima maken als je geen uitgebreide keukenapparatuur tot je beschikking hebt: met een goed keukenmes, een snijplank, wat pannen en een staafmixer kom je al een heel eind. ‘’Bovendien vind ik het ook belangrijk dat mensen goed luisteren naar hun eigen gevoel. Mijn recepten luisteren allemaal niet zo nauw, een gram meer of minder maakt niet uit.’’ Heb je kinderen of kook je regelmatig voor kinderen? Ook dan kun je bij Alexandra terecht. De speciale kidsproof icoontjes zijn makkelijk te herkennen en staan bijna bij elk recept. Daarnaast geeft Alexandra ook regelmatig suggesties hoe je een maaltijd kidsproof kunt maken, bijvoorbeeld door de rode peper en pittige currypasta weg te laten.

Hartverwarmende reacties

Na de lancering van haar eerste kookboek ‘Gewoon Vegan’ werd ze overspoeld met enthousiaste reacties. ‘’Een van de mooiste dingen om te horen vind ik als mensen echt aan de slag zijn gegaan met mijn recepten, dat ze meerdere keren per week iets maken uit een van de kookboeken en dat het in de smaak valt!’’ Deze positieve reacties zorgden ervoor dat ze aan de slag ging met een volgend kookboek, ze had immers nog genoeg recepten op de plank liggen. Daarnaast is ze gaan experimenteren met nieuwe ingrediënten. In ‘Gewoon Vegan deel 2’ staan bijvoorbeeld een aantal bakrecepten met custard, zoals tompoezen. Want wat blijkt: custard kun je ook prima veganistisch maken! ‘’En deze tompoezen zijn veel lichter te verteren dan de traditionele variant op basis van dierlijke ingrediënten.’’

Niet alles meteen een succes

Niet elk recept pakt meteen goed uit, zo heeft Alexandra afgelopen zomer geprobeerd om pannenkoeken te maken van speltmeel en eivervanger. ‘’Dat werd meer een soort ‘kaiserschmarrn’. Het was niet vies, maar ik zou het niet nog een keertje maken.’’ Dat houdt haar niet tegen om recepten te blijven testen, zo heeft ze recent kikkererwtenmeel herontdekt. ‘’Ik heb een tijdje geleden een soort falafelballetjes gemaakt van pompoen en kikkererwtenmeel, dat viel goed in de smaak bij de groep waar ik het aan serveerde. Ik zou graag nog meer met dit ingrediënt willen experimenteren, want volgens mij is er nog zoveel meer mogelijk!’’

Steeds makkelijker

Tegenwoordig is plantaardig eten stukken makkelijker dan in 2012. ‘’Het is zo fijn dat er nu een grote keuze is aan vegan producten in de supermarkt, je kunt echt alles vinden van burgers tot kaas, er is veel keuze. Ik weet nog dat toen ik vegan werd er alleen maar vieze ei-vrije mayonaise was. En nu is er zelfs vegan feta! Hoe mooi is het dat je tegenwoordig zo goed als alles kunt vinden in de supermarkt?’’, lacht Alexandra. ‘’Niet al deze producten zijn even gezond, maar je hoeft ze ook niet elke dag te eten. Ik denk zelf niet in calorieën of afvallen, ik denk vooral in lekker en toegankelijk eten. En ik eet liever een kleiner stukje vegan brownie met olie en suiker dan een gezondere versie met zwarte bonen of kikkererwten.’’

Alexandra heeft nog een flink aantal recepten liggen die ze verder wil gaan uitwerken, dus wie weet verschijnt er volgend jaar nog wel een derde kookboek. ‘’Uiteindelijk gaat het mij er vooral om dat ik zoveel mogelijk mensen inspireer met makkelijke en toegankelijke recepten, zodat ze wat vaker een plantaardige keuze kunnen maken. Goed voor de wereld, voor de dieren en voor jezelf. Want je kunt flink investeren in zonnepanelen of een elektrische auto, maar door te kiezen voor een plantaardige maaltijd maak je juist impact op een hele simpele manier. Vegan eten is voor mij dan ook een super simpele keuze!’’

Ben je enthousiast geworden en wil je ook graag aan de slag gaan met Alexandra’s recepten? Je kunt haar boeken ‘Gewoon Vegan’ en ‘Gewoon Vegan deel 2’ bestellen via deze link onder de titel.

Foto van Alexandra: Keke Keukelaar. Illustraties: Helga de Jonge van Vrije Wind

Over de schrijver