Zo doorbreek je je gewoontes

Welke gewoontes zou jij graag willen doorbreken? Minder vlees eten, de auto vaker laten staan of alleen nog maar eerlijke kleding kopen? Wie weet heb je dan iets aan het nieuwe boek van Gretchen Rubin: The Four Tendencies. In dit boek deelt de auteur de wereld in in 4 types, die allemaal hun eigen manier hebben om hun gewoontes te doorbreken. In dit blog lees je meer over Gretchen Rubin en de verschillende types.

Gretchen Rubin

Gretchen Rubin besefte een paar jaar geleden dat zij alle reden had om gelukkig te zijn, maar dat ze het desondanks niet was. Daarom besloot ze zich een jaar lang te wijden aan het vinden van geluk. Elke maand legde zij de focus op een onderdeel van haar leven en beschreef ze de dingen waar ze tegen aanliep. Deze zoektocht resulteerde in de wereldwijde bestseller: The Happiness Project. Inmiddels heeft deze gelukkige dame verschillende boektitels en podcasts op haar naam staan en ligt haar splinternieuwe boek in de winkel: The Four Tendencies.

The Four Tendencies

The Four Tendencies gaat over hoe verschillende mensen omgaan met verwachtingen en gewoontes. Daarbij gaat het zowel over verwachtingen van de buitenwereld (bijvoorbeeld een deadline of sociale verplichting) als over verwachtingen van de binnenkant (de wens om een boek te schrijven of te beginnen met sporten). Volgens Gretchen Rubin kun je de wereld indelen in de volgende vier verschillende typen mensen, die elk op hun eigen manier omgaan met verwachtingen:
De Upholder (volhouder/verdediger) – Dit type doet altijd zijn best om aan alle verwachtingen te voldoen zonder daarbij belangrijke dingen voorbij te laten schieten. Hij maakt to do lijstjes en vinkt ze vrijwel moeiteloos af.
De Obliger (plichtsgetrouwe) heeft geen moeite met deadlines, afspraken en regels. Hij vindt het alleen wel moeilijk om zelf opgelegde doelen te bereiken.
De Questioner (vragensteller) is het omgekeerde van de obliger (plichtsgetrouwe). Dit type vind het makkelijk om tijd te steken in eigen doelen en uitdagingen, maar heeft wat meer moeite met verzoeken van buitenaf.
De Rebel werpt alle verwachtingen, zowel van de buitenwereld als zichzelf, van zich af. Hij doet het liefst waar hij zelf zin in heeft en wordt een beetje opstandig als mensen dingen van hem verwachten.
Ben jij benieuwd welk type jij bent? Op de site van Gretchen Rubin staat met 12 vragen waarmee je er binnen 5 minuten achter komt.
Gewoontes Doorbreken The Four Tendencies Gretchen Rubin

Gewoontes doorbreken

Het doorbreken van gewoontes is voor veel mensen erg moeilijk. We hebben namelijk allemaal onze eigen ingesleten patronen en manieren om te blijven doen wat we al deden. The Four Tendencies speelt in op deze patronen en manieren en geeft je, op basis van jouw type, praktische tips om jouw gewoontes te doorbreken. Wil jij bijvoorbeeld duurzamer leven, minder (over)werken, ontspullen of kamp je met een verslaving? Dan zou het boek van Gretchen Rubin je daar wel eens bij kunnen helpen.
In The Four Tendencies laat ze aan de hand van diverse onderzoeken, herkenbare voorbeelden en scherpe inzichten zien hoe jij dingen aanpakt. Vervolgens laat ze je zien hoe je jouw oude gewoontes kunt doorbreken en je nieuwe gewoontes eindelijk onder de knie krijgt.

Verder lezen?

Bij hetkanWel proberen we ook gewoontes te doorbreken. Zo proberen we deze maand zo plastic loos mogelijk te leven. Klik op de foto hier onder om daar meer over te lezen.
Plasticloos Leven

Over de schrijver

37 gedachten over “Zo doorbreek je je gewoontes”

  1. Ik lees dit nu pas omdat ik vanmorgen de nieuwsbrief van ‘Het kan wel’ heb ontvangen. Ik herken me in de twee eerste types. En daarbij komt dat ik erg van het ‘malen’ ben. Zo hadden mijn man en ik een discussie met een dochter van mijn man waarbij werden aangesproken over iets met de sinterklaas- en kerstviering van vorig jaar waarbij werd gezegd dat wij niet de schuld krijgen maar ook wel werd gezegd dat ze niet hetzelfde gedoe wilde als vorig jaar over cadeaus en het daarvoor uit te trekken geld, en ook en passant kwamen er nog wat dingen langs, die niet gewaardeerd worden door de kinderen. Ik blijf daar dagen mee bezig in mijn hoofd, heb zelfs een nacht slecht geslapen. Ik zou dus heel graag deze gewoonte willen aanpakken evenals het feit dat ik allerlei lijstjes maak en vervolgen er weinig mee doe.
    Heel vaak bezig zijn met wat wordt van mij verwacht en daar moe van worden, omdat je het toch blijkbaar nooit goed kan doen.
    Ja ik zou dus heel graag in aanmerking komen voor het boek.

  2. Altijd maar meer voor anderen klaarstaan en mezelf grotendeels wegcijferen.
    Met als gevolg regelmatig moe en soms niks meer kunnen watik voor mezelf wil doen.

  3. Ik herken mij in verschillende types en dat is in het dagelijks leven best verwarrend. Het is vooral lastig voor mij om in evenwicht te blijven. Ik wil de volgende patronen veranderen: veel analyseren, nadenken en piekeren, perfectionisme alleen inzetten als het er toe doet, onzekerheid omzetten in zelfvertrouwen.
    Controle over gezond eten kunnen loslaten als het te veel tijd kost op een drukke werkdag en hier dan flexibeler worden. Minder plannen op 1 dag zodat ik ook minder vaak te laat kom of moet haasten ergens op tijd te zijn. Leren om gedachten te kanalyseren. Ik kan nog wel even door gaan met patronen welke ik wil veranderen. Ik probeer het al en weet zeker dat dit boek mij goede handvaten en bewustwording gaat geven.

  4. Oh Briljant! Ik ben op dit moment het Happiness project aan het lezen (van Gretchen dus) juist om te zien hoe ik die slechte gewoontes (bank hangen, toch nog een stukje taart nemen als ik er al een op heb en een algemeen gevoel van tijd verspillen ervaren) te doorbreken en nu blijkt dat ze er een boek over geschreven heeft!! Super, kan niet wachten om deze te gaan lezen.

  5. In plaats van te gaan voor de snellere of makkelijkere manier om mezelf te verplaatsen (lees: roltrap of fiets) te kiezen voor een meer mindfull en gezondere manier (lees: wandelen, trap lopen). Dus de gewoonte te kiezen voor de snelle manier.

  6. Ik zou graag van mijn gewoonte af willen om onvoorbereid boodschappen te gaan doen. Hopelijk vergeet ik dan minder vaak een duurzame boodschappentas mee te nemen zodat ik minder plastic tasjes hoef te kopen. Dat is eigenlijk ook meteen mijn grootste doel: minder artikelen kopen die in plastic verpakt zijn.

  7. De gewoonte om te denken dat ik mijn opgelegde doel niet kan halen ( een masteropleiding in de gezondheidszorg) Misschien staan er in het boek wel hele mooie tips om hier eindelijk mee af te rekenen en na de huidige post HBO opleiding de stap te kunnen gaan maken.

Reacties zijn gesloten.