Zo doorbreek je je gewoontes

Welke gewoontes zou jij graag willen doorbreken? Minder vlees eten, de auto vaker laten staan of alleen nog maar eerlijke kleding kopen? Wie weet heb je dan iets aan het nieuwe boek van Gretchen Rubin: The Four Tendencies. In dit boek deelt de auteur de wereld in in 4 types, die allemaal hun eigen manier hebben om hun gewoontes te doorbreken. In dit blog lees je meer over Gretchen Rubin en de verschillende types.

Gretchen Rubin

Gretchen Rubin besefte een paar jaar geleden dat zij alle reden had om gelukkig te zijn, maar dat ze het desondanks niet was. Daarom besloot ze zich een jaar lang te wijden aan het vinden van geluk. Elke maand legde zij de focus op een onderdeel van haar leven en beschreef ze de dingen waar ze tegen aanliep. Deze zoektocht resulteerde in de wereldwijde bestseller: The Happiness Project. Inmiddels heeft deze gelukkige dame verschillende boektitels en podcasts op haar naam staan en ligt haar splinternieuwe boek in de winkel: The Four Tendencies.

The Four Tendencies

The Four Tendencies gaat over hoe verschillende mensen omgaan met verwachtingen en gewoontes. Daarbij gaat het zowel over verwachtingen van de buitenwereld (bijvoorbeeld een deadline of sociale verplichting) als over verwachtingen van de binnenkant (de wens om een boek te schrijven of te beginnen met sporten). Volgens Gretchen Rubin kun je de wereld indelen in de volgende vier verschillende typen mensen, die elk op hun eigen manier omgaan met verwachtingen:
De Upholder (volhouder/verdediger) – Dit type doet altijd zijn best om aan alle verwachtingen te voldoen zonder daarbij belangrijke dingen voorbij te laten schieten. Hij maakt to do lijstjes en vinkt ze vrijwel moeiteloos af.
De Obliger (plichtsgetrouwe) heeft geen moeite met deadlines, afspraken en regels. Hij vindt het alleen wel moeilijk om zelf opgelegde doelen te bereiken.
De Questioner (vragensteller) is het omgekeerde van de obliger (plichtsgetrouwe). Dit type vind het makkelijk om tijd te steken in eigen doelen en uitdagingen, maar heeft wat meer moeite met verzoeken van buitenaf.
De Rebel werpt alle verwachtingen, zowel van de buitenwereld als zichzelf, van zich af. Hij doet het liefst waar hij zelf zin in heeft en wordt een beetje opstandig als mensen dingen van hem verwachten.
Ben jij benieuwd welk type jij bent? Op de site van Gretchen Rubin staat met 12 vragen waarmee je er binnen 5 minuten achter komt.
Gewoontes Doorbreken The Four Tendencies Gretchen Rubin

Gewoontes doorbreken

Het doorbreken van gewoontes is voor veel mensen erg moeilijk. We hebben namelijk allemaal onze eigen ingesleten patronen en manieren om te blijven doen wat we al deden. The Four Tendencies speelt in op deze patronen en manieren en geeft je, op basis van jouw type, praktische tips om jouw gewoontes te doorbreken. Wil jij bijvoorbeeld duurzamer leven, minder (over)werken, ontspullen of kamp je met een verslaving? Dan zou het boek van Gretchen Rubin je daar wel eens bij kunnen helpen.
In The Four Tendencies laat ze aan de hand van diverse onderzoeken, herkenbare voorbeelden en scherpe inzichten zien hoe jij dingen aanpakt. Vervolgens laat ze je zien hoe je jouw oude gewoontes kunt doorbreken en je nieuwe gewoontes eindelijk onder de knie krijgt.

Verder lezen?

Bij hetkanWel proberen we ook gewoontes te doorbreken. Zo proberen we deze maand zo plastic loos mogelijk te leven. Klik op de foto hier onder om daar meer over te lezen.
Plasticloos Leven

Over de schrijver

37 gedachten over “Zo doorbreek je je gewoontes”

 1. Bedankt voor alle reacties! De winnaar van deze actie is Petra. Zij gaat het boek gebruiken om te ontspullen en zal het daarna in de minibieb in haar buurt zetten zodat iemand anders er ook plezier van heeft. Gefeliciteerd Petra!

 2. graag zou ik willen leren het patroon te doorbreken niet te bewegen, het lijkt wel een soort verzet van binnen uit, ik kan steeds minder maar moet meer bewegen en hoe doe je dat als je altijd pijn hebt en drie trappen af en dus ook weer op moet, toch kan het zo niet door gaan want ik wordt steeds zieker, dus dat is wat ik moet doorbreken, vandaar dat ik het boek wel zou willen want ik heb echt wel wat te leren doorbreken.

 3. Ik had al over The Four Tendencies gelezen. Het lijkt me een heel verhelderende methode om zovéél dingen in beweging te zetten. En dat is voor mij het allermoeilijkste: Begin! Daar kan ik Gretchen’s hulp héél goed bij gebruiken.
  Dus duimen maar….

 4. Ik zou graag een einde maken aan mijn gewoonte om eindeloos spullen in kringloopwinkels en op rommelmarkten te kopen en mijn huis zo alsmaar voller te laten worden. Zou graag zover komen dat ik minstens zoveel – en liever meer – spullen weg doe voor ik weer wat nieuws mee naar huis mag nemen aan kleding, boeken, huishoudelijke spullen enz.

 5. Hoi,
  Ik heb een 3-daagse kursus gevolgd over gewoontes, hoe ze werken, en hoe je ze kan beinvloeden – allemaal met wetenschappelijk bewezen methoden. Misschien hebben mensen iets aan wat ik geleerd heb:
  1 – koppel iets leuks aan iets dat minder leuk is.
  Je hersenen koppelen heel gemakkelijk allerlei dingen samen. Als je op een verjaardag bent, verwachten je hersenen bijvoorbeeld dat er cake is. Daarom ga je graag naar verjaardagen. Ik houd niet van koken, daarom kocht ik een maand geleden een doos koekjes die ik erg lekker vind. Die koekjes mag ik van mezelf alleen eten onder het koken. Nu kook ik bijna elke dag 🙂
  2 – Deel dingen op in kleine stukjes
  Als je een klus moet doen die veel tijd/moeite kost. Deel het dan op in kleine stukjes. Neem jezelf bijvoorbeeld voor om maar 1 kamer per keer te stofzuigen, in plaats van het hele huis. Je zult merken dat je ‘als je toch bezig bent’ misschien wel een kamer extra meepakt.
  3 – Kleinere bordjes
  Als je vind dat je te veel eet, probeer dan eens je grote eetborden weg te zetten, en in plaats daarvan iets kleinere bordjes te gebruiken. Werkt als een trein.
  4 – Maak een planning
  Vind je dat je te weinig hardloopt? Plan je hardloop sessies een dag of twee van tevoren, en schrijf het in je agenda. Voor je hersenen is het altijd gemakkelijker om te zeggen dat je ‘morgen’ iets wil doen, dan dat je ‘nu’ iets wil doen. Dit werkt met heel veel dingen, en nog beter als je een gedeelde agenda gebruikt, zodat andere mensen jou ook in de gaten kunnen houden 😉
  Groetjes.
  Nick

 6. Ik ben een groot fan van Gretchen. Nu ik weer eens over mijn grenzen ben gegaan met werk en als rebel me vaak verzet tegen tips en adviezen is een verdieping op mijn stijl zeer welkom. Tijd voor een next step.

 7. Heel graag! Heb onlangs een diagnose gekregen die veel verklaard en nu wil ik daarmee aan de slag. Nieuwe gewoontes aanleren is daardoor extra moeilijk maar kan wel. Daarbij ben ik nu erg gemotiveerd en alle hulp is welkom!

 8. Interessant!
  Ik ben onlangs (voor een 2e x…) begonnen met een Bullet Journal. Als agenda en todo-lijst. Vinkjes zetten is zo bevredigend, dan kan ik mijn hoofd leeg maken! Tegelijk werkt zo’n lijst ook tegen me. Ik merk dat er bepaalde taken zijn die ik steeds doorschuif terwijl ze toch gedaan moeten worden. En die op mij wachtende taakjes blijven dan toch onrust geven.
  Hoe kun je tijd vrij maken voor de echt belangrijke dingen, vaker nee zeggen tegen dingen die je steeds doorschuift, niet leuk vindt of helemaal niet belangrijk zijn…?

 9. Ontspullen! Ik probeer heel gericht te kopen, maar heb nog wel een zolder vol dit-kan-ik-misschien-later-nog-eens-gebruiken. Mijn pogingen het weg te doen, lopen altijd uit in een herschikactie in dozen… Die gewoon weer blijven staan. Het zou mooi zijn met dit boek écht te ontspullen. En als het boek uit is, gaat het in de mini-bieb bij ons in de staat: echt!

Reacties zijn gesloten.