Gezoete drankjes stimuleren obesitas

Mike Licht, Notionscapital.com
Mike Licht, Notionscapital.com

 
Volgens experts op het gebied van voeding, vergroot het drinken van gezoete drankjes de kans op obesitas. En dat geldt niet alleen voor degene die de drankjes drinkt, maar ook het nageslacht. Al deze zoetigheid vergroot namelijk ook het genetische risico op overgewicht. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken die werden uitgevoerd onder kinderen en volwassenen.

Minder frisdrank is beter
Om te bepalen wat de invloed van gezoete drankjes op het gewicht van volwassenen is, werd een groep van 224 proefpersonen samengesteld. Al deze proefpersonen waren volwassen en hadden last van overgewicht. Bovendien dronken ze regelmatig gezoete drankjes. De groep werd verdeeld in een experimentele groep en een controlegroep. De experimentele groep werd gedurende een jaar geholpen bij het minder drinken van zoete drankjes. Daarna moesten ze dit zelf nog een jaar volhouden. Na een jaar bleek dat het gemiddelde BMI van de proefpersonen in de experimentele groep minder was toegenomen dan dat van de proefpersonen in de controlegroep.
Suikervrij houdt kinderen op gewicht
Er werd ook een onderzoek uitgevoerd onder 641 kinderen. Deze kinderen hadden allemaal een normaal gewicht en werden verdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg dagelijks suikervrije frisdrank toegediend, de andere groep frisdrank met suiker. De kinderen die de suikervrije variant dronken, bleken na anderhalf jaar minder te zijn aangekomen dan de groep die frisdrank met suiker dronken.
Kleinere porties
Op basis van deze onderzoeken pleiten wetenschappers voor de invoering van een strenger beleid rondom frisdrank. Ze adviseren met name om iets te doen aan de frisdranken die goedkoop en in extreem grote porties verkrijgbaar zijn. Overigens is niet iedereen het hier mee eens; onderzoekers David Just en Brian Wansink menen dat frisdrank slechts één van de problemen is en dat het verbieden of beperken van de verkoop van grote hoeveelheden frisdrank met suiker weinig kans van slagen heeft. Zij zien meer in een samenwerking tussen ouders, kinderen en artsen, met als doel de kinderen meer te laten bewegen en gezonder te laten eten.
Bron: Food Politics, New York Times
Lees ook:
Vet en zoet zijn vriendjes van Alzheimer
Voordelig en gevarieerd eten: het kan!
Gezond eten: de 10 beste keuzes
ConsuMed is een grote online gezondheidscommunity die met actueel en relevant gezondheidsnieuws en publieksvriendelijk geschreven medische informatie maandelijks ruim een half miljoen unieke bezoekers trekt. Volg ConsuMed via de site, op Facebook of via de nieuwsbrief.