Gezond eten: de 10 beste keuzes

The_Moment, Flickr.com
The_Moment, Flickr.com

Gezond eten is zo makkelijk nog niet. Want wat is nu écht gezond en wat niet? En als je kunt kiezen tussen bijvoorbeeld appels en peren, wat kun je dan het beste nemen? Uit verschillende Amerikaanse en Europese onderzoeken is gebleken dat je met de onderstaande tien producten altijd de beste keuze maakt.

1. Appels
Appels bevatten veel anti-oxidanten. Die gaan vrije radicalen tegen, die het lichaam beschadigen. Appels houden je op die manier jonger en beschermen tegen bepaalde ziekten. Uit tests op dieren is gebleken dat regelmatig appels eten ook kan leiden tot een langer leven.
2. Broccoli
Broccoli bevat veel vezels, kalium, calcium en andere voedingsstoffen. Hierdoor verkleinen ze de kans op hartziekten, diabetes en een aantal vormen van kanker. Let er wel op dat je broccoli goed klaarmaakt; te lang koken kan alle goede eigenschappen verpesten.
3. Groene bladgroenten
Spinazie, kool en andere groene bladgroenten verkleinen de kans op diabetes type 2 aanzienlijk. Ook bevatten ze veel vitamines en mineralen, waaronder vitamine A en K en zink, koper, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium.
4. Havermout
Dagelijks een kommetje havermout eten verlaagt het cholesterolniveau, met name als dit te hoog is. Dit komt onder meer vanwege de vele vezels in de havermout. Ook bevat het veel vitamine B, omega-3 zuren en folaat. De dag beginnen met havermout is altijd slim; het is ook goed voor het verstand.
5. Tarwekiemen
Tarwekiemen zijn als het ware de zaadjes waar tarwe uit groeit. Ze bevatten vitamine A, folaat, zink, magnesium en verschillende belangrijke vetten. Tarwekiemen zijn niet overal verkrijgbaar, maar zijn in ieder geval te vinden in natuurvoedingswinkels.
6. Avocado’s
Lekker, zoet én vet. Maar toch gezond! Avocado’s bevatten veel vitamine B, E en K en veel vezels. Uit onderzoek is gebleken dat regelmatig avocado’s eten het cholesterol kan verlagen. Ook zou avocado extract effectief zijn bij het behandelen van diabetes en mondkanker.
7. Amandelen
Dagelijks een handje noten eten levert voldoende essentiële vetten op, zeker als het gaat om amandelen. Ze zorgen voor een gezond cholesterolgehalte en bevatten ook ijzer, vitamine E, magnesium en calcium. Ook zijn ze effectief tegen diabetes.
8. Zwarte bessen
Niet alleen het lichaam heeft baat bij het eten van zwarte bessen, ook het brein vaart er wel bij. Uit onderzoek van de Harvard Medical School is gebleken dat mensen die regelmatig zwarte bessen eten, minder snel last hebben van cognitieve achteruitgang. Daarnaast verminderen ze het aantal vetcellen en verkleinen ze de kans op ziekten.
9. Vette vis
Vette vis, zoals zalm, makreel, haring, sardines en ansjovis bevatten in het bijzonder veel omega-3 vetzuren. Deze zijn goed voor het hart. Experts adviseren daarom om tenminste eens per week verse, vette vis te eten. Frituren helpt niet, dus kibbeling telt niet mee. Eet vette vis overigens wel met mate, te veel vette vis is ook niet goed.
10. Zoete aardappelen
In Amerika worden ze volop gegeten, in Nederland veel minder. Toch zijn zoete aardappels heel gezond. Dit komt vooral vanwege de vezels, bètacaroteen, vitamine C en B en de complexe koolhydraten.
Bron: Medical News Today
Lees ook:
Bescherm je brein tegen stress
Waarom meer rauw eten gezond is
Tips om voordelig en gevarieerd te eten
ConsuMed is een grote online gezondheidscommunity die met actueel en relevant gezondheidsnieuws en publieksvriendelijk geschreven medische informatie maandelijks ruim een half miljoen unieke bezoekers trekt. Volg ConsuMed via de site, op Facebook of via de nieuwsbrief.