Gezond eten met de kleuren van de regenboog

16363636 97Bfb6633A
Bron: Kllrbeez (Flickr.com)

Dagelijks krijgen we nieuwe informatie over ons voedsel, onze gezondheid en ons welzijn. We ontdekken steeds meer dat we terug naar de basis moeten om gezonder te worden en langer te leven. Een eenvoudige manier om gezond eten binnen te krijgen, is letten op kleur: een regenboog van voedsel leidt je naar een betere gezondheid. Waar bij kleding een kleur nog wel eens vloekt, mag je bij je voedsel naar hartelust mixen en matchen.
Een verscheidenheid aan kleur in jouw voedingspatroon levert energie en draagt bij aan een groter gewichtsverlies. Het zorgt ook voor een beter concentratievermogen en laat de spijsvertering beter werken. Meer dan genoeg redenen dus om van jouw bord een kleurenpalet te maken.
Rood
Rode groenten- en fruitsoorten verminderen de kans op prostaatkanker, vermindert de groei van hormonen en zorgt voor een lager cholesterolgehalte. Bovendien helpt het tegen artritis-klachten. Voorbeelden: sinaasappels, kersen, veenbessen, papaja, grapefruit, radijs, appels, frambozen, appels, druiven, paprika’s, tomaten, rabarber en watermeloen.
Oranje en geel
Oranje of geel gekleurd eten staat vooral bekend om de hoge niveaus van beta-carotenen, maar ook kalium, vitamine C en flavonoïden. Deze voedingsstoffen zijn een goede hulp bij het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Daarnaast zorgen ze voor een jonger uitziende huid en helpen sterke en gezonde botten op te bouwen. Voorbeelden: flespompoen, golden kiwi, citroen, mango, ananas, pompoen, zoete mais, zoete aardappelen, mandarijnen, gele paprika, gele courgette, gele tomaten en gele watermeloen.
Groen
Groen is goed, want groene groente- en fruitsoorten bevatten vezels, calcium, foliumzuur, vitamine C en beta-caroteen. Deze verminderen het risico op kanker, zorgen voor een lager cholesterolgehalte en bloeddruk. Ze verbeteren de spijsverterming, versterken het immuunsysteem en de gezondheid van het netvlies. Voorbeelden: asperges, avocado’s, broccoli, spruitjes, selderij, chinese kool, komkommers, andijvie, groene appels, groene bonen, groene kool, groene druiven, groene peren, groene paprika, kiwi’s, prei, limoenen, erwten, okra, spinazie, sugar snaps, waterkers en courgette.
Blauw en paars
De stoffen van blauw en paarse groenten en fruit zorgen voor een beter immuunsysteem, een lagere bloeddruk en cholesterolgehalte. Daarnaast zorgt de opname van mineralen dat de spijsvertering verbetert en ontstekingen minder worden. Ook wordt de groei van kankercellen en tumoren vermindert. Voorbeelden: zwarte bessen, bramen, bosbessen, gedroogde pruimen, aubergine, vlierbessen, paarse druiven, granaatappels en rozijnen.
Wit
Oké, het is geen officiële kleur in het regenboogpalet, maar in ons voedingsschema mogen we de kleur wit zeker niet overslaan. Want in witte groenten- en fruitsoorten vind je voedingsstoffen die ons immuunsysteem meer kracht geven en het risico op kanker verkleinen. Daarnaast houdt het de hormoonspiegel in evenwicht. Voorbeelden: bananen, bruine peren, bloemkool, knoflook, gember, koolrabi, champignons, uien, pastinaken, aardappelen, nectarines en perziken.
Bron: One Green Planet
Lees ook
Kleding van PET-flessen, hennep en visafval
7 tips voor de klusser die zelf zonnepanelen wil installeren
Gezonder eten met meer vet