Hoe weet ik of ik een gezond gewicht heb?

Met een gezond gewicht zit je niet alleen goed in je vel, maar ook heb je minder kans op ernstige ziekten zoals een hoge bloeddruk, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en rug- en gewrichtsklachten. Deze ziekten worden veroorzaakt door overgewicht, maar ook ondergewicht kan bepaalde gezondheidsklachten veroorzaken. Hoe weet jij of je een gezond gewicht hebt?

Bereken je BMI

BMI staat voor Body Mass Index. De BMI laat direct zien of je gewicht gezond is in relatie tot je lengte. Let er wel op dat alleen de BMI niet laat zien of je risico loopt doordat je bijvoorbeeld teveel buikvet hebt dat rond je vitale organen zit. Combineer het daarom met het bepalen van je middelomtrek.

Voor je BMI is je geslacht, leeftijd, lengte en gewicht van belang. Je bepaald je BMI als volgt: deel je gewicht door je lengte in meters in het kwadraat. Stel dat we deze formule gebruiken voor een persoon van 1.80 meter en een gewicht van 75 kilo. Reken eerst het kwadraat van de lengte uit door 1.80 met 1.80 te vermenigvuldigen. Het resultaat is 3.24. Dit deel je door het aantal kilo’s, dus in dit voorbeeld 75/3.24 = 23.15. Aan de hand van onderstaande tabel kun je aflezen of dit een gezond gewicht is.

Body Mass Index
Lager dan 18,5Ondergewicht, probeer aan te komen
18,5 – 25Gezond gewicht
25-30Overgewicht, probeer gewicht te verliezen
Meer dan 30Ernstig overgewicht (obesitas), schakel hulp in om af te vallen

Meet je taille

Voor een gezond lichaam is het belangrijk dat er niet te veel lichaamsvet rond je taille zit. Meet daarom in combinatie met de BMI ook je taille door met een meetlint de middelomtrek tussen de onderkant van de onderste rib en de bovenkant van je bekken te meten. Adem uit en lees de middelomtrek af. Voor mannen en vrouwen is er verschil in het aantal centimeters voor een gezonde middelomtrek. Lees hieronder in de tabel af of jouw middelomtrek gezond is.

Mannen omtrekVrouwen omtrekUitkomstAdvies
Kleiner dan 79 cmKleiner dan 68 cmOndergewichtProbeer aan te komen
79-84 cm68-80 cmGezond gewichtProbeer te behouden
94-102 cm80-88 cmOvergewichtProbeer af te vallen
Groter dan 102 cmGroter dan 88 cmObesitasSchakel hulp in om af te vallen

Slimme weegschaal

Door een slimme weegschaal in huis te halen weet jij wanneer je boven of onder een gezond gewicht zit. Zo kun jij zelf de negatieve gevolgen voor je gezondheid in de hand houden. Door regelmatig op de weegschaal te gaan staan kun je actie nemen op het moment dat je merkt dat het de verkeerde kant op gaat.

Met een personenweegschaal kun je tegenwoordig veel meer dan alleen je gewicht wegen. Met een slimme weegschaal kun je onder meer je lichaamsgewicht, vetpercentage, waterpercentage, spiermassa en botmassa wegen. Vaak zijn deze weegschalen compatibel voor smartphones en smartwatches, waardoor afvallen of aankomen zelfs leuk kan zijn!

Zo kun je zelf bijhouden hoeveel calorieën je consumeert en verbrand, hoe vaak je sport en hoe je conditie en lichaam er op vooruitgaan. De weegschalen hebben doorgaans een functie waarmee je eerdere metingen op kunt slaan en met elkaar kunt vergelijken.

Het is zeer motiverend om te zien hoe snel je lichaam kan veranderen als je overgaat op een gezonde leefstijl, met een gezond dieet tjokvol superfoods en voldoende beweging. Ook voor krachtsporters, die graag hun spiermassa willen laten groeien, is dit zeer interessant. Als dit van jou allemaal niet hoeft kun je uiteraard ook gewoon kiezen voor een analoge weegschaal. Het valt wel aan te raden om dan regelmatig het meetlint erbij te houden of foto’s te maken van je lichaam op een vast wekelijks tijdstip om je progressie bij te houden.

Over de schrijver