Je bent écht niet de enige die in de eerste maanden van het nieuwe jaar last heeft van een dip. De drukke feestdagen zijn voorbij, je ziet weinig zonlicht en de vrolijke lente- en zomermaanden lijken nog heel ver weg. Je merkt het waarschijnlijk aan jouw lage energiepeil of je voelt je soms een beetje somber. Gelukkig kun je daar zelf een heleboel aan doen, hetkanWEL vertelt hoe je de winter doorkomt.
Met de juiste voeding kun je veel bereiken, dat beaamt ook Iris de Goede. Zij is diëtist, orthomoleculair-natuurvoedingsdeskundige, vitaliteitscoach en personal trainer en runt haar eigen praktijk Fit met Iris. Volgens haar heeft een winterdip in januari en februari vooral te maken met een tekort aan vitamine D. “In de zomermaanden maak je door voldoende blootstelling aan zonlicht vitamine D aan, maar in januari zie je dat bij veel mensen de voorraad op is. Met een lage weerstand, gesnotter, weinig energie en een sip gevoel tot gevolg.”
Zonkracht
Volgens Iris kun je ongeveer 10% van jouw gezonde hoeveelheid vitamine D uit voeding halen. “Het zit in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Ook vlees en eieren leveren vitamine D, maar dit is niet genoeg. De rest moet van de zon komen.” En dat laatste is nou precies het probleem in Nederland. Alleen in de maanden maart tot november is de zon tussen 12:00 uur en 15:00 uur ‘s middags krachtig genoeg om vitamine D op te nemen. In de winter staat de zon te laag. Iris: “De zonkracht (UV-index) moet hoger zijn dan 3 om vitamine D aan te kunnen maken. Het is van belang dat je eerst een minuut of 20 zonder zonnebrandcrème de zon ingaat, zodat je voldoende vitamine D aanmaakt.”
Natuurlijk kan een laag energiepeil ook andere oorzaken hebben. “Meten is weten!”, zegt Iris. “Bij een vitamine D-waarde onder de 80 mmol (millimol, red.), is het verstandig om bij te slikken. Vanuit mijn visie ligt een optimale waarde van vitamine D tussen de 80 en 125 mmol.”
Energie uit voeding halen
Maar je kunt nog meer doen voor meer energie, vooral op het gebied van voeding. Iris: “Eet de regenboog aan kleuren. Denk aan pompoen, spinazie, broccoli, avocado, zoete aardappel, paprika en bietjes. Ik maak hier vaak een lekkere soep van; voedend en lekker warm. Vergeet ook gember, knoflook en geelwortel (kurkuma) niet. Deze specerijen doen echt wonderen voor je immuunsysteem!”
Recepten met goede ingrediënten
Iris doet veel consulten in haar praktijk, maar ze houdt ook een informatief blog blij. “Ik publiceer regelmatig nieuwe recepten, zoals de avocadomousse, nori-wraps en kabeljauw met knapperige havermoutkorst. Probeer ook eens de groene smoothie dat is mijn favoriete powersmoothie”, aldus Iris.
Extra tips
Wie gezond eet en zijn of haar inname en aanmaak van vitamine D in de gaten houdt, voelt zich al een stuk beter. Maar volgens Iris kun je nog veel meer doen om je (op de korte termijn) energieker te voelen. “Het doet wonderen om af en toe 5 minuten op je ademhaling te focussen. Adem 15 keer goed diep in en uit voor een helder hoofd en meer zuurstof en frisse energie in je lichaam. Beweeg voldoende en slaap 8 uur per nacht.” Voor de echte die-hards raadt Iris ook een koude douche aan. “Dan begin je jouw ochtend écht goed!”
Let dus op je voeding en eet een beetje bewust. Kauw minimaal 15 keer op elke hap en eet zittend. Maar belangrijker nog: lach zoveel mogelijk, geniet van de zon en wees blij met de kleinste dingen. Dan kom je die winter wel door!
1 gedachte over “Eet jezelf gezond!”
Pingback: Eet jezelf gezond in de winter | SJOSKE Media
Reacties zijn gesloten.