7 voedingsmiddelen voor gezonde bloedvaten en meer energie

Stikstofmonoxide ofwel Nitric Oxide (NO) is een molecuul dat je lichaam zelf aanmaakt en dat allerlei positieve effecten op je gezondheid heeft. Wat is het, hoe werkt het en welke voedingsmiddelen kun je het beste eten om het NO-niveau in je lichaam te verhogen; we leggen het uit.

Wat is stikstofmonoxide

Nitric Oxide is een klein molecuul dat je lichaam zelf aanmaakt. Het bestaat uit twee atomen, een stikstofatoom (N) en een zuurstofatoom (O). NO ontspant de wanden van je bloedvaten, waardoor je bloed beter stroomt en er meer zuurstof naar je spieren en organen gaat. Hierdoor komen je voedingsstoffen op de juiste plek in je lichaam aan en worden afvalstoffen beter afgevoerd. Het gevolg is dat je meer energie hebt en ook je immuunsysteem goed werkt.

De gezondheidsvoordelen van stikstofmonoxide

De aanwezigheid van stikstofmonoxide in je bloed heeft allerlei positieve effecten op je gezondheid. NO vertraagt bijvoorbeeld het verouderingsproces, bevordert de gezondheid van je hart en bloedvaten en vermindert ontstekingen, stimuleert je hersenen en verhoogt je energieniveau.

Voedingsmiddelen met stikstofmonoxide

Een paar simpele veranderingen in je dieet kunnen het NO-gehalte in je bloed op natuurlijke wijze verhogen. We zetten er een aantal voor je op een rij.

Bieten
Bieten bevatten veel nitraten, die het gehalte aan stikstofoxide in je lichaam kunnen verhogen.

Knoflook
Knoflook verhoogt het stikstofoxideniveau in je lichaam door een enzym dat het aminozuur L-arginine (dit moet je vooral weer vergeten) helpt om te zetten naar stikstofoxide.

Pure chocolade
Pure chocolade zit boordevol flavanolen, die kunnen zorgen voor een positief NO-gehalte in je lichaam. 30 gram is daarbij (helaas) genoeg.

Groene bladgroenten
Groene bladgroenten, zoals rucola, spinazie, boerenkool of andijvie zitten vol met nitraten, die je lichaam omzet in stikstofoxide. Je kunt deze groene groenten ’s avonds eten, maar ook meteen ’s ochtends door een smoothie doen. Dan maak je meteen een goede start van de dag.

Citrusvruchten

Sinaasappels, citroenen, limoenen en grapefruit bevatten allemaal veel vitamine C. Vitamine C is natuurlijk heel belangrijk voor je gezondheid, maar het helpt ook om je NO-gehalte te verhogen.

Noten en zaden
Noten en zaden bevatten arginine. Arganine is een aminozuur dat helpt bij de productie van NO.

Watermeloen

Watermeloen is een van de beste bronnen van citrulline, een aminozuur dat in je lichaam in arginine wordt omgezet en uiteindelijk in stikstofmonoxide. Deze heerlijke vrucht is lekker om te eten, maar ook geweldig om een smoothie van te maken.

Supplementen en gezondheidscheck

Wil je op een gemakkelijke manier het NO-niveau in je lichaam verbeteren? Dan kun je ook kiezen voor een voedingssupplement, dat een mix van voedingsstoffen bevat om het NO-niveau in je bloed te verhogen. Ben je vermoeid, of heb je gewoon behoefte aan gedetailleerde inzichten in doorbloeding en gezondheid? Dan kun je dat bij Heart Health heel gemakkelijk laten testen. Je weet dan of je tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Op basis van de resultaten krijg je een leefstijladvies en na 4 maanden test je opnieuw. Dit is de tijd die je lichaam nodig heeft om de rode bloedcelen te vervangen. Je ziet dan wat het resultaat is.

Dit blog kwam tot stand in samenwerking met Heart Health.

Over de schrijver

1 gedachte over “7 voedingsmiddelen voor gezonde bloedvaten en meer energie”

Reacties zijn gesloten.