Kombucha is de sleutel naar gezonde darmen: “Een opgeblazen gevoel is niet normaal,” zeggen Nika en Bruno.

Het begon allemaal met een zoektocht naar het eeuwige leven. Of in ieder geval een gezond leven. “We werden omringd door ziekte in onze familie,” vertellen Nika Pintar en Bruno Balen. Uiteindelijk kwamen ze in hun zoektocht bij Kombucha terecht, want als de microben in je darmen op orde zijn, dan ben jij op orde. Met Cidrani Kombucha maakten ze een microdrink zonder toegevoegde suikers, niet gepasteuriseerd en bovendien zo verpakt dat er zowel op grondstoffen als op CO2-uitstoot bespaard wordt. HetkanWEL sprak met het tweetal over gezondheid, microben, fermenteren en de zoektocht naar de eeuwige jeugd.  

A good gut experience

Als we aan tafel zitten, vliegen de wetenschappelijke rapporten en termen je om de oren. Nika en Bruno zien zichzelf dan ook meer als ‘wetenschappers van het leven’ dan als foodies. Dat ze in hun zoektocht naar gezondheid juist bij Kombucha zijn uitgekomen, is dan ook min of meer toevallig. Al is het stel wel “echt geobsedeerd” door microben, zoals ze zelf zeggen, en lezen ze in hun vrije tijd met heel veel plezier alles wat los en vast zit aan wetenschappelijke onderzoek op dit gebied. “We zien onszelf eigenlijk meer als ontwerpers,” vertellen ze. “We want to design a good gutt experience.” 

Het gesprek is in het Engels. Nika en Bruno komen uit Kroatië, al hebben ze voor de pandemie in Londen en Amsterdam gewoond en staat New York City als woonplaats voor deze zomer op het programma. Ze houden van Amsterdam, benadrukken ze. Bruno’s zus woont en werkt er nog steeds. En daar waar ik zelf altijd een beetje de kriebels krijg van de rechte lijnen in het landschap als je in Nederland landt, vinden Nika en Bruno dat juist mooi. Lekker overzichtelijk en geordend. Maar goed, daar kwamen we niet voor. We hebben afgesproken om het over microben, Kombucha en onze gezondheid te hebben.   

Een opgeblazen gevoel

“Veel mensen eten gezond, maar verteren het eten niet goed waardoor al die mooie voedingsstoffen ongebruikt je lichaam weer verlaten. Zo kan je bijvoorbeeld regelmatig een opgeblazen gevoel hebben. Dat nemen we vaak voor lief, maar dat hoeft niet als we maar meer aandacht zouden besteden aan de microben in onze darmen en goed voor ze zouden zorgen. Microben hebben meer invloed dat je denkt. Zo hebben ze bijvoorbeeld invloed op het aanmaken van dopamine (beloningsstof) en serotonine (geluk hormoon).”

Microben

Bruno gaat rechtop zitten als hij uitlegt wat zijn theorie is. “Kijk, ons geweten groeit. Vroeger was een mensenleven niet belangrijk, maar tegenwoordig is het dat wel. Dierenlevens worden ook steeds meer op waarde geschat. De volgende in dit rijtje zijn de microben: die hele kleine levende wezens die je met het blote oog niet kan zien, maar die superbelangrijk zijn voor onze gezondheid. Zonder dieren en biodiversiteit werkt het ecosysteem niet, maar zonder microben werken je darmen niet goed. Hoe meer ultra bewerkt voedsel we eten, hoe minder microben we hebben. Uit onderzoek op muizen blijkt dit na de vierde generatie al onomkeerbaar te zijn. Op dat punt willen we als mens niet uitkomen.”

De zoektocht naar een gezond leven

De fascinatie voor microben of -breder- biologie ontstond tijdens hun zoektocht naar een gezond leven. “We lazen boeken, deden onderzoek, gingen naar beurzen, vastten en zwommen (ook in de winter) in koud water. Maar de sleutel voor een gezond leven vonden we uiteindelijk in microben: als je daar goed voor zorgt en ze voedt, kan je je gezondheid optimaliseren.” In die tijd dronk Bruno al regelmatig Kombucha, maar dat was vaak gepasteuriseerd, kwam uit de koelkast en zat vol met suiker om de zurige smaak te maskeren. “Ik wist het toen niet, maar feitelijk drink je dan frisdrank waarmee je de microben in je darmen niet echt een plezier doet.”

Fermentatie

Fermentatie werd vroeger gebruikt om voedsel langer te kunnen bewaren. Het werkt redelijk simpel: je voegt bacteriën, gisten of schimmels toe aan het product en laat het vervolgens minimaal 90 dagen staan. De smaak van het product (of het nou om Kombucha, Kimchi, Kefir of zuurkool gaat) wordt daarmee een beetje zurig. “Dat hoort ook zo,” legt Nika uit. “Net als maagzuur helpt het de microben in je darmen om het eten goed te verteren en er de voedingsstoffen uit te halen. Met gefermenteerde producten help je dus een handje om een gezonde darmflora te creëren.”

Kombucha

Toch gaat het met het populaire drankje Kombucha vaak mis. Het fermentatieproces wordt ingekort tot maximaal drie weken (in plaats van drie maanden). Het product wordt gepasteuriseerd (waarmee de werking van de bacteriën wordt uitgeschakeld). Of er worden suikers of sap toegevoegd om de zurige smaak te maskeren. Het product wordt ook vaak in de koelkast bewaard, wat het fermentatieproces met 90% vertraagt en daarmee dus bijna volledig stopt.

Met hun bedrijf wilden Nika en Bruno een Kombucha op de markt brengen met veel minder suiker, die je bovendien ook nog eens heel makkelijk mee kan nemen. Om dit te illustreren bestellen ze bruisend water, waarna ze een zakje Kombucha uit hun tas opdiepen, dubbelvouwen en leeg knijpen boven het glas. “Kombucha bestaat grotendeels uit water, wat je op deze manier niet hoeft te vervoeren. Daarmee besparen we heel veel CO2, maar belangrijker nog: deze Kombucha leeft en zit vol met postbiotica en polyphenolen en dat is goed voor je darmen.”

Foto 1

Gezonde darmen

You can outsource your gut health to us,” zeggen ze er lachend bij. “Als je Kombucha implementeert in je dagelijkse leven zorgt dat voor gezondere darmen. Maar dat niet alleen: het zorgt er vooral voor dat je gezonder gaat leven, want de ene gezonde gewoonte leidt vaak tot de andere. Dus misschien leidt het wel tot yoga, meditatie, rennen, wandelen, zwemmen. Dat is waar het om draait. Als we waren begonnen met als uitgangspunt om een goede Kombucha te maken, waren we hier waarschijnlijk niet uitgekomen. Ons uitgangspunt was om op een makkelijke manier te zorgen voor de dagelijkse hygiëne van je darmen.”  

De Kombucha van Nika en Bruno zijn binnen twee weken te verkrijgen bij Stach en Ekoplaza. Het wordt hier op de markt gebracht door GreenAge van Sascha de Lint, die we al eens interviewden over granen (en ook te zien is op de eerste foto, helemaal links). Binnenkort test ons testpanel trouwens de verschillende smaken, dus houdt de site in de gaten voor hun ervaringen.

Wat doe jij om je darmen gezond te houden? Laat het ons weten door hieronder een bericht achter te laten.

Over de schrijver

2 gedachten over “Kombucha is de sleutel naar gezonde darmen: “Een opgeblazen gevoel is niet normaal,” zeggen Nika en Bruno.”

  1. Lijkt mij niet zo milieuvriendelijk om het product in te drogen en vervolgens individueel te verpakken. Maar mss wel milieuvriendelijker dan verpakt in blikjes???? Ik ga toch voor mijn eigen gemaakte 😉 makkelijk en zeer voordelig. Vraag eens om je heen, mensen die het zelf maken hebben al snel een stukje zwam weg te geven….

  2. Ik eet veel vezels,zoals volkorenbrood,lijnzaad in mijn havermout pap een vezel supplement.Daarnaast eet ik af en toe natuurlijke
    ,ongepasteuriseerde zuurkool en Yakult.Daarnaast Kurkuma,en nutrienten : selenium,magnesium,B complex en omega 3 capsules
    en meer als 75% pure chocola

Reacties zijn gesloten.