Gezonde darmflora speelt belangrijke rol in gezondheid van dikke mensen

Gezonde Darmflora Houdt Dikke Mensen Gezond. Foto: Tony Alter
Gezonde Darmflora Houdt Dikke Mensen Gezond. Foto: Tony Alter
Wetenschappelijk onderzoek onder 300 Denen wijst uit dat een gezonde darmflora een belangrijke rol speelt bij gezondheid. De wetenschappers vergeleken bacterieculturen in de darmen van dikke en dunne Denen: sommigen hadden allerlei ziektes, zoals diabetes of hart- en vaatproblemen, anderen waren gezond. Verrassend genoeg bleken de gezonde dikke mensen vaker een rijke bacteriecultuur in hun darmen te hebben, met meer bacteriën en meer verschillende soorten.
Volgens hoogleraar microbiologie Willem de Vos is, mede dankzij dit soort onderzoeken, ons beeld over bacteriën aan het veranderen. In de Volkskrant van vandaag stelt hij: “Lange tijd was het credo: de beste bacterie is een dode bacterie. Nu zien onderzoekers het belang voor de gezondheid.” Darmen herbergen honderden triljoenen bacteriën, die bij elkaar een kilo kunnen wegen. Ze doen veel meer dan voedsel verteren, zegt De Vos. Ze maken ook vitamines, beïnvloeden het immuunsysteem en communiceren met darm- en zenuwcellen. “Ze praten echt met ons, er is informatie-uitwisseling op vele fronten.”
Volgens De Vos kan een arme darmflora te maken hebben met de genen, of met een hoog anti-bioticagebruik in de kinderjaren. Een goede darmflora kan gestimuleerd worden met een vetarm en / of vezelrijk dieet en, in speciale gevallen, met een poeptransplantatie. Op die manier worden bacteriën van mensen met een gezonde darmflora in de darmen van mensen met een arme darmflora geplaatst.
Bron: Volkskrant, Nature
Lees ook
[adrotate group=”1″]
Poeptransplantatie geneest doodzieke vrouw
Zeewier, een vergeten superfood

Over de schrijver

1 reactie op “Gezonde darmflora speelt belangrijke rol in gezondheid van dikke mensen”

  1. Pingback: Nieuw bewijs dat kunstmatige zoetstoffen tot obesitas kunnen leiden » hetkanWel.nl

Reacties zijn uitgeschakeld.