Tips voor gezonde en witte tanden

Een mooi gebit met witte tanden geeft je een frisse uitstraling, maar hoe houd je je tanden schoon? Nou helpt het natuurlijk om minimaal twee keer per dag te poetsen en regelmatig te flossen, maar er zijn ook andere manieren te zijn om je gebit te verzorgen. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Helpt het echt?

Witte tanden

Als je in een drogist langs het schap met tandpasta loopt, is het lastig om te kiezen. Alle tandpasta’s beloven je een witte lach, maar in de praktijk valt het resultaat meestal tegen. Op het internet vind je allerlei methoden om je tanden wit en schoon te houden, maar niet elke methode is goed voor je gebit. We zetten een aantal do’s en don’t’s voor witte tanden krijgen voor je op een rij.

Veel mensen laten hun tanden ook bleken. Dat kan in een speciale kliniek, of bij de tandarts. Bij de tandarts weet je zeker dat de producten aan de juiste voorwaarden voldoen. Je kunt zelf ook tanden bleken. Kies dan voor een betrouwbare producent. en als je twijfelt, vraag dan je tandarts om advies.

Don’t poetsen met baking soda

Aan veel bleektandenpasta’s wordt baking soda toegevoegd. Veel mensen maken daarom zelf tandpasta met baking soda. Ze mixen het met een beetje water en poetsen hun tanden er mee. Tandartsen raden dit echter af, omdat je zo heel gemakkelijk je glazuur beschadigd. Gorgelen met baking soda kan geen kwaad. Je kunt het oplossen in water en ermee gorgelen. Zo heb je een natuurlijk mondwater.

Don’t bleken met aardbeien

In aardbeien zit een zuur dat het gele laagje op je tanden kan oplossen. Je kunt een aardbei prakken en het op je tanden smeren. Even laten zitten en weghalen. Deze methode tast je glazuur echt aan, dus is het af te raden. Je kunt de aardbei beter gewoon opeten. Appels zijn wel goed voor een gezond gebit. Ze houden je tandvlees gezond en stimuleren de aanmaak van speeksel.

Do poetsen met houtskool

Het idee om je tanden te poetsen met houtskool is eigenlijk een beetje gek. Je wilt witte tanden en daarvoor gebruik je een zwarte substantie, maar het werkt. Je kunt een speciale tandpasta kopen, of je kunt een je tandenborstel dippen in een bakje houtskoolpoeder. Daar poets je dan je tanden mee. Na het poetsen goed spoelen, om het zwarte weg te krijgen en je krijgt er echt wittere tanden door.

Aanvullende opties: poetsen met de Miswak

In een groot aantal landen gebruiken ze Miswak, ook wel bekend onder de naam Arak. Het is een speciaal stokje, waar je op kauwt. Het Miswak stokje komt van de salvadora persica. Dit is een boom uit de woestijnen van het midden-oosten. Eerst kauw je een stukje zacht, tot er een soort borsteltje ontstaat en daar poets je dan je tanden en tandvlees mee. En je krijgt er een frisse adem van. Je moet goed weten wat je doet, dus als je geen ervaring hebt, doe het dan naast een ‘gewone’ poetsbeurt.

Kruiden- of oliespoeling

Salie heeft een antiseptische werking. Trek een thee van salieblaadjes, laat het afkoelen en spoel er je mond mee. Je kunt ook munt en tijm toevoegen voor een lekkere frisse geur.

Je kunt je mond ook spoelen met kokosolie. Laat dit tien minuten door je mond gaan en spoel daarna goed met water. Deze methode heet oilpulling en het zou niet alleen je tanden witter maken en je tandvlees gezonder, maar ook ontgiftend werken. Werkt alleen effectief in de ochtend voor je gaat ontbijten en is niet geschikt voor mensen met een zwakke maag.

Tenslotte: Bezoek altijd twee keer per jaar de tandarts en de mondhygiënist. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Kun je ons er meer over vertellen?

 

Over de schrijver

1 gedachte over “Tips voor gezonde en witte tanden”

  1. Niet alles is betrouwbaar, er zijn tandpastas die ook irritaties opwekken in de tandvlees en daarvan heb ik last. Daarom ben ik voorzichtig bij het gebruiken van tandpasta soorten en hou mij aan 1 merk. Bedankt voor de do’s en don’ts hierboven, ik zal de houtskoolpoeder manier zeker proberen.

Reacties zijn gesloten.