Gezonde regels voor goed eten

Ben Jij Wel Van Dit Seizoen, Mijn Druifje?
Ben Jij Wel Van Dit Seizoen, Mijn Druifje?

Gisteren in ’s lands grootste kruidenierswinkel peinsde ik als elke week: wat eten we? Graag lokaal geproduceerd, volgens het seizoen, biologisch, gifvrij en diervriendelijk. En zo zijn er meer kenmerken waaraan mijn boodschappen moeten voldoen. Niet eenvoudig. Kant-en-klaar potjes en verpakkingen staarden me aan. Wel handig. Maar nee, ik vertik het. Zoveel mogelijk. Een snel boodschapje is er niet meer bij. Etiketten lezen, verschillende winkels afstruinen, afwegingen maken, compromissen sluiten… ik ben ook maar een mens. Want zeg nou zelf: een gezonde en eerlijke levensstijl is verdomde tijdrovend en duur.

Amerikaanse schrijver en voedseldeskundige Michael Pollan schrijft boeken over dit dilemma. Vorig jaar ‘Het pleidooi voor echt eten’, waar St Maarten al over schreef in zijn blog. Pollans nieuwste boek heet Food Rules. In dit boek stelt hij ‘ regels’ op waarmee een duurzame en gezonde levensstijl mogelijk is. Voorbeeld? “Als je ontbijtgranen je melk verkleuren, eet het dan niet.” “Eet alleen dieren die zelf goed gegeten hebben.” “Eet alleen als je honger hebt, niet als je je verveelt.” En zo nog tientallen goed op te volgen ideeën. Pollan vatte zijn regels als volgt samen: “Eet voornamelijk plantaardig en niet te veel.”

Wat zo hoopgevend is aan zijn boek voor de goede verstaander: als consument kunnen we met ‘onze vorken’ iets aan de terreur van de voedselindustrie doen. Door te kiezen voor echt voedsel, in plaats van slecht geproduceerd en genetisch gemanipuleerde voeding, met allerlei ziekmakende toevoegingen en overmatig veel suiker, vet en zout.

Als bedrijven reageren op wat mensen willen, dan hebben consumenten macht. Zou je denken. En dan zou echt voedsel dus uiteindelijk bereikbaar moeten worden voor iedereen. Een geweldig vooruitzicht.

In de komende weken ga ik op zoek naar de kleine en grote initiatieven en tips om zelf wat te veranderen. Is het niet meteen aan de dwingende voedselindustrie, dan wel aan ons eigen inkoopbeleid… Elk stapje is er een. Heb je zelf tips? Laat het me weten!

Over de schrijver

23 reacties op “Gezonde regels voor goed eten”

  1. Pingback: Utrechtse wijk gaat eigen groenten verbouwen - hetkanWel.nl

  2. Beste mensen, laat je niet foppen!! Groenten en fruit zijn van oudsher de gezonde gewassen waar de mensheid baat bij heeft. Vitamines en mineralen zitten er volop in, althans…zo was het!!! Als gevolg van uitgeputte grond, bodem- en luchtvervuiling, toepassing van chemische bestrijdingsmiddelen, moderne teelttechnieken en dergelijke factoren, is de kwaliteit van groenten en fruit de afgelopen decennia aanzienlijk afgenomen! Laat je hierdoor informeren door het wetenschappelijk onderzoek van het farmaceutische concern 'Geigy'! Ga daarom naast je normale voeding 'natuurzuivere voedingssuppletie' erbij gebruiken! En dan niet die van het Kruidvat, ETOS, Trekpleister of waar reclame voor gemaakt wordt want die doen NIKS met je! Laat je hierdoor informeren op onze website!!

  3. Ik koop sinds een paar jaar mijn gezonde biologische voeding, schoonmaakspullen en cosmetica bij http://www.vanhavertotgort.nl.
    Heerlijk makkelijk online bestellen en dichtbij ophalen: ik sjouw bijna niet meer met mijn boodschappen, ik kom bijna niet meer in de supermarkt (of heel kort), het is goedkoper dan in de biowinkel en ik weet zeker dat ik gezond en verantwoord eet (poets, smeer) .
    Het bedrijf groeit als (gezonde) kool en wat ook leuk is: je kunt zelf meewerken als je graag een steentje bijdraagt.
    Zie http://www.vanhavertotgort.nl

Reacties zijn uitgeschakeld.