7x gezonde slijmgroenten van eigen bodem

Okra, Chinese yam en lotuswortel zijn supergezond, vooral vanwege de slijmstoffen – zo blijkt uit onderzoek. Dit zijn plantaardige stoffen die rijk zijn aan mineralen en sporenelementen. Ze kunnen veel water opnemen en vormen zo een slijmerige gel waar de plant zelf, maar ook de mens, baat bij heeft. Deze slijmstoffen vind je niet alleen in exotische groenten, maar ook in slijmgroenten die gewoon hier in Nederland groeien. Hieronder geven we 7 voorbeelden.

Maar eerst: wat is het voordeel eigenlijk van die slijmstoffen die je in zogenaamde slijmgroenten vindt? Voor de plant zelf is het handig dat deze slijmstoffen veel water kunnen opnemen en zo makkelijk kunnen kiemen. Bovendien beschermt de slijmerige gel het weefsel, waardoor het bijvoorbeeld onverteerd door het darmstelsel van dieren gaat en zo over het land verspreidt wordt via de ontlasting van diezelfde dieren. Het is dus goed voor de voortplanting van de plant.

Het heilzame effect van slijmgroenten

Maar ook voor de mens hebben deze slijmstoffen voordelen. Laten we het voorbeeld van de goede oude okra er even bij halen. Een onderzoek uit 2012 van de Universiteit van Riyadh, Saoedi-Arabië, (gepubliceerd op Sciencedirect) laat zien dat okra-extract preventief werkt op leverbeschadiging bij ratten. Het onderzoek noemt ook de krachtige antioxidantwerking van slijmgroente, die traditioneel ingezet wordt als geneesmiddel bij vele kwalen.

Een beker okra-slijm met banaan bijvoorbeeld geldt als geneesmiddel tegen onder andere colitis, geelzucht en hepatitis. En een kom haverslijmsoep (het klinkt verschrikkelijk, maar het is gewoon havervlokken met water) kan na diarree helpen om de maag en darmen weer te herstellen. De werkzame stof is hier steeds de slijmhoudende polysacchariden. De gezondheidsvoordelen van deze polysacchariden (meervoudige suikers) zijn bijna te groot om op te noemen. Een selectie: bloedstelpend bij darmzweren, gaat auto-immuunziekten tegen, sterk ontstekingsremmend, weefselherstellend, hoestonderdrukkend, stimuleert opname van mineralen en andere nutriënten, damt overmatige groei van gistcellen (candida) in.

Het goede nieuws is dat planten met deze stoffen ook gewoon hier groeien. We geven 7 voorbeelden:

Postelein

Dit wordt al duizenden jaren gegeten vanwege de frisse smaak. De Grieken gebruikten het vroeger tegen ontstekingen van de urinewegen. Een heerlijk traditioneel recept is: een kilo ervan stoven in een klont boter. Van het vuur nemen als het geslonken is, peper en zout en sap van een halve citroen erbij en verkruimel twee beschuiten erboven, meng de kruim erdoor en smullen maar.

Smalbladige weegbree

Groeit gewoon in het veld. ‘Tegen keelpijn, jeuk, irritatie. Een heerlijke voorjaarssalade krijg je door gelijke delen weegbreeblad, waterkers en duizendblad (dit fijn snijden) door elkaar te mengen met fijngehakte bieslook en peterselie, stukjes gekookte aardappel en 1 fijngehakt knoflookteentje erdoor en aanmaken met een dressing van citroen of appelsap met olie of room.

Heemswortel

Een koud aftreksel van de wortelen helpt bij de vele hierboven geschreven kwalen. Britten maakten er vroeger marshmallows van, heel andere dan die uit de winkel. 1 eetlepel van de tot poeder gemalen wortel, eetlepel hibiscusbloemen half kopje rozenwater, half kopje water, kop honing, neutrale gelatine, water en rozenwater aan de kook brengen met hibiscusbloemen en heemstwortel, na 5 minuten sudderen, laten afkoelen in de koelkast. Het mengsel zeven, dan twee porties maken. De ene aanmaken met water en gelatine. De andere met honing en vanille. Verwarmen, langzaam de delen mengen en opkloppen…laten afkoelen en dan in stukje snijden. Succes niet verzekerd!

Lindebloesem

Maak van de gedroogde bloesems een heerlijk geurende, kalmerende en verfrissende thee.

Havermout

Opkoken met water en gedroogde cranberry’s, kersen en abrikozen. Voor extra vulling, doe er op het laatst een gesnipperde banaan door. Wat fijngehakte noten erover: perfect ontbijt dat een weldaad is voor longen en slijmvliezen.

Lijnzaad

Bevat meer dan 55 procent slijmstoffen. De Duitse arts Budwig maakte er een hoogst heilzaam maar weinig smakelijk papje van. Gecombineerd met haver kun je er lekkere pannenkoeken van bakken. Of wat dacht je van deze koekjes: meng een ons lijnzaad met 75 g haver, onsje kokosvet, 100 g honing, 70 g kokosrasp, theelepel bakpoeder, gember en kaneel. Groot ei, snufje zout. Alles mengen en op ingevette bakplaat in platte koekjes neerleggen, 170 graden in de over in 20 min bruin bakken.

Koningskaars

Alleen de bloemen zijn eetbaar, de rest is giftig maar kan wel in zalf worden gebruikt op de huid. Doe de bloemen in een rauwkostsalade, of trek thee van de verse of gedroogde bloemen (maximaal 5 minuten laten trekken). Goed tegen hoest en ontstekingen van de luchtwegen. Niet te lang achter elkaar gebruiken, dan wordt het wel giftig

Bronnen: Sciencecedirect.com,  Saudi Pharmaceutical Journal

Lees ook: Eten waarmee je de 100 kunt halen

Over de schrijver

1 gedachte over “7x gezonde slijmgroenten van eigen bodem”

  1. Pingback: 5 lekkere manieren om voldoende probiotica binnen te krijgen -

Reacties zijn gesloten.