Gezonde voeding helpt tegen ADHD , maar medicijnen zijn beter

Tarah Dawdy Flickr
Foto: Tarah Dawdy, Flickr

Amerikaanse onderzoekers  concluderen dat medicijnen het beste werken tegen ADHD. Maar gezonde voeding is daarnaast ook van groot belang.
Er wordt vaak gedacht dat het uitbannen van suiker, en kleur -en smaakstoffen uit het eten helpt tegen ADHD. Ook wordt de laatste tijd het “eliminatiedieet” als oplossing gezien. De Nederlandse onderzoeker Dr. Pelsser kwam op basis van haar onderzoek tot de conclusie dat voeding de belangrijkste oorzaak van ADHD is.  Door te zorgen dat kinderen geen voedingsmiddelen meer kregen waar zij gevoelig voor waren, wist Dr. Pelsser flinke verbeteringen in het gedrag van kinderen te bereiken.
Amerikaanse onderzoekers menen echter dat medicijnen het meest effectief zijn. Op basis van een bespreking van de laatste onderzoeken concludeerden de onderzoekers dat een dieet alleen in veel gevallen niet voldoende werkt. Medicijnen zijn in veel gevallen het meest effectief.
Toch vinden experts dat gezonde voeding bij kinderen met ADHD van groot belang is. Volgens de Amerikaanse psychiater Benjamin Prince is letten op voeding een “complementaire behandeling”, oftewel een behandeling naast gewone medicatie.
Experts geven 2 voedingstips voor kinderen met ADHD:

 • Zorg voor een ontbijt met veel proteïnen, zoals een boterham met pindakaas. ADHD-ers verbruiken veel energie, terwijl hun medicatie het hongergevoel kan onderdrukken. Stevig ontbijten helpt om goed de dag door te komen.
 • Verminder het gebruik van suiker en bewerkt eten. Er bestaat wel een relatie tussen een dieet van junkfood met veel suiker en vet en ADHD. Gezond eten met veel fruit en groente is zeker voor ADHD kinderen een goed advies.

Bron: NPR, Pediatrics
Lees ook
Gezond eten met kinderen
Voeding belangrijkste oorzaak van ADHD
Autisme is een voordeel, geen gebrek

Over de schrijver

4 reacties op “Gezonde voeding helpt tegen ADHD , maar medicijnen zijn beter”

 1. ADHD is een stoornis in de neurotransmitter overdracht, daar helpt alleen een regulering van die neurotransmitters bij, wat je ook eet, daar word het niet door gereguleerd.
  Wat wel zo is, is dat een overdaad aan suiker, de overdracht ernstig stoort omdat je hersenen dan op vol vermogen gaan draaien en er een nog groter tekort aan de juiste neurotransmitters ontstaat.
  Kortom, verkeerd eten schaad, goed eten helpt niks…
  Veel fruit is een heeeeeel erg *slecht* advies, hoe gek het ook klinkt, want in veel fruit zit druivensuiker, dat is de makkelijkst op te nemen suiker, waardoor je de balans dus juist verder verstoort, het Eiwit advies is wel een hele goede, dat word heel langzaam opgenomen, waardoor je een constante afgifte van energie in de bloedbaan krijgt.
  (druiven)Suiker is eigenlijk net zoiets als Nitro voor een Auto, of Speed voor de Dichter…
  Je vlamt even op, en stort dan in elkaar, en dan krijg je de gevreesde bounce back…
  (ik slik dus braaf mijn methylfenidaat…)

 2. ‘Ritalin kan kinderen psychotisch maken’ en ‘Artsen moeten kinderen met adhd geen Ritalin en Concerta voorschrijven’, verteld de Belgische apotheker Fernand Haesbrouck van het Psychiatrisch Centrum St. Amandus in Beernem, dan ook aan ‘PSY'
  De belgische Fernand Haesbrouck, apotheker en schrijver van boeken over ‘ADHD’ op zijn Blog over Ritalin: ‘Rilatine, als een cocaïneproduct, verwoest de neuronen van het zenuwstelsel.’
  Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe in VPRO boeken: ‘ADHD is een Boerenbedrog’:
  VPRO: ‘Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek “Het einde van de psychotherapie”, stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit
  'ADHD is een waandiagnose en de kinderen die er medicijnen voor krijgen als Ritalin, raken daaraan verslaafd. De echte oorzaak van het gedrag van het kind wordt niet aangepakt, zegt de 83-jarige kinderpsychiater Sjef Teuns.’ op Radio 1
  Joseph Biederman, een kinderpsychiater wiens studies en opvattingen wereldwijd werden en nog worden gebruikt voor de ‘wetenschappelijke onderbouwing’ van richtlijnen voor artsen en psychiaters bij de behandeling van ‘ADHD’-patiënten, werd daarvoor betaald door de farmaceutische industrie…
  Voor de links naar de bronnen, klik op mijn naam…

 3. “ADHD-medicijnen" Ritalin en Concerta e.d., zijn methylfenidaten, een amfetamine-achtige stof die onder de Nederlandse en Europese Opiumwet onder DRUGS valt!
  …Terwijl ze worden voorgeschreven aan KINDEREN!!!
  Ritalin en Concerta staan dan ook bekend als ‘KIDDY-COKE’…
  Net als bij Cocaine kan het gebruik van Ritalin e.d. leiden tot: o.a. Hartkloppingen, Psychosen en Verslaving! (Dit is ook te lezen in de Bijsluiters).
  Wat is er nu ongezonder: een druk kind of een kind dat verslaafd is geraakt aan een "medicijn" waar hij/zij hartkloppingen van krijgt en psychosen…?!

Reacties zijn uitgeschakeld.