Gezonder eten met meer vet

Salmon E1364486092329
Foto: Charles Haynes / Flickr

Het lijkt een paradox: gezonder blijven door vetter te eten. Vetten worden dikwijls in verband gebracht met ongezond voedsel en, niet te vergeten, met overgewicht. Toch zijn vetten niet zo schadelijk als wij denken. Dat betekent niet dat we ons onbezorgd kunnen overladen met dubbele cheeseburgers en zakken chips. In zijn boek De Voedselzandloper vertelt arts Kris Verburgh hoe het dan wel moet: met omega-3-vetzuren.
Cholesterol
Als we margarinefabrikanten moeten geloven is cholesterol de veroorzaker van ongeveer alle leed in het lichaam. Maar daarmee doen ze cholesterol tekort. Het is namelijk een belangrijke stof die veel cruciale functies in het lichaam vervult. Het maakt de wanden van bijvoorbeeld onze spier- en hersencellen soepeler, waardoor we minder last krijgen van spierpijn, spierverzwakking of geheugenproblemen. Toch is een te hoog percentage cholesterol in het bloed wel degelijk gevaarlijk. Het kan zorgen voor vernauwing van de aders wat het risico op hart -en vaatziekten vergroot. Idealiter eten we dus voedsel dat de positieve kanten van cholesterol bevat, en de negatieve kanten ervan tegengaat.
De werking van omega-3 lijkt op die van cholesterol. De stof maakt bloedvaten gezonder waardoor zich minder snel klontjes vormen en de kans op een hartaanval kleiner wordt. Omega-3-vetzuren  nestelen zich daarnaast in de bloedplaatjes. Bloedplaatjes zorgen ervoor dat het bloed stolt wanneer je een wondje hebt, maar ze kunnen ook spontaan samenklonteren in de bloedbaan. Dat is gevaarlijk. Omega-3 gaat de klontering tegen. Hartspiercellen worden daardoor minder vatbaar voor hartritmestoornissen.
Goed voor je brein
Omega-3 is ook gezond voor onze hersenen. De vetzuren maken de celwanden soepeler, waardoor zenuwcellen gemakkelijker signalen aan elkaar door kunnen geven. Hierdoor is omega-3 zeer goed voor ouderen; ze worden namelijk minder snel vergeetachtig. Ook kinderen kunnen best wat extra omega-3 gebruiken: het is belangrijk voor de ontwikkeling van het kinderbrein. Er zijn zelfs studies die beweren dat moeders die tijdens de zwangerschap veel omega-3-vetzuren eten, een slimmer kind krijgen. 0ok zou het de verbale, cognitieve en motorische ontwikkelingen van het kind verbeteren.
Naast een beter ontwikkeld brein, hebben omega-3-eters ook een gelukkiger brein.
een studie onder manisch-depressieven toonde aan dat 90 procent van de patiënten na het slikken van omega-3 geen terugval kreeg. Van de patiënten met normale medicatie of placebo verviel slechts 40 procent niet in het oude patroon. Omega-3 helpt ook om psychoses en (post-natale) depressies tegen te gaan. Omega-3 gebruik wordt zelfs aanbevolen door de APA, de Amerikaanse beroepsvereniging van psychiaters.
En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, hebben omega-3-vetzuren ook nog een positief effect op het immuunsysteem. Ze werken – net als aspirine – in op een belangrijk eiwit dat ontstekingen veroorzaakt.
Genoeg redenen om je omega-3-voorraden een beetje aan te vullen. Dat kun je makkelijk doen door twee keer per week vette vis te eten. Vooral zalm, makreel, haring, ansjovis en sardine zijn heel geschikt. Verburgh noemt ze ook wel de ‘Vette Vijf’. Visoliecapsules en tabletten zijn goede vervangers, maar kosten meer. Bovendien er gaat natuurlijk niets boven een lekker, vet visje. Eet smakelijk!
Foto: Charles Haynes / Flickr
Wil je langer jong en gezond blijven? De Vlaamse arts Kris Verburgh heeft bestudeerd hoe je met name via voeding het proces van veroudering kunt afremmen. In een online cursus biedt hij in drie avonden meer verdieping én praktische tips. Klik hier om je aan te melden!
Lees meer over Kris Verburgh
Les van Kris Verburgh zelf? Boek de online cursus
Nog meer tips? Eet minder proteïnen.
Langer gezond blijven? vermijd suiker!

Over de schrijver

1 reactie op “Gezonder eten met meer vet”

Reacties zijn uitgeschakeld.