Onderzoek: Nederlanders leven gemiddeld half jaar langer dankzij de fiets

Fietsen Is Gezond. Foto: Fabio Bruna, Flickr
Fietsen Is Gezond
Foto: Fabio Bruna, Flickr

Als Nederlanders wisten wij natuurlijk al lang dat fietsen goed voor je is, maar nu is er óók wetenschappelijk bewijs voor. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht tonen aan dat Nederlanders gemiddeld een half jaar langer leven dan onze niet fietsende planeetgenoten omdat wij regelmatig op de fiets stappen. Dit schrijven zij in een artikel gepubliceerd in de American Journal of Public Health.

De onderzoekers gebruikten de Health Economic Assessment Tool (HEAT) for cycling van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO), fietsstatistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en enquêtes onder zo’n 50.000 Nederlanders.

Uit het onderzoek blijkt dat onze fietscultuur ongeveer 11.000 doden per jaar voorkomt. Wij Nederlanders fietsen gemiddeld 74 minuten per week en leven daardoor gemiddeld een half jaar langer dan mensen uit andere landen die niet fietsen.

Fietsen ook goed voor de economie
Behalve de gezondheidseffecten van fietsen zijn er ook economische effecten. Als mensen minder snel ziek worden en dood gaan, bespaar je namelijk ook veel geld. De onderzoekers schatten dat de het totale economische voordeel van ons fietsgedrag 31 miljard euro per jaar bedraagt. Dat komt overeen met meer dan 5% van het Bruto Nationaal Product tussen 2010 en 2013. Een enorm bedrag, dus. De economische voordelen wegen ruim op tegen de investeringen van de Nederlandse overheid in fietsinfrastructuur van ongeveer een half miljard euro per jaar.

Andere voordelen van fietsen
En er zitten meer voordelen aan fietsen. Verschillende onderzoeken tonen aan dat voldoende bewegen gezondheidsklachten vermindert. Het gaat om een verminderde kans op hart en vaatziekten, beroertes en diabetes. Bovendien heb je door te fietsen op korte termijn minder kans op depressie en zorgt fietsen voor een betere kwaliteit van leven, verbetering van conditie en vermindering van overgewicht, aldus de Fietsersbond. Denk je nu, maar als ik fiets heb ik toch een grotere kans op een ongeluk of dan adem ik toch hele vuile lucht in? Uit onderzoek blijkt dat de risico’s niet opwegen tegen het positieve effect van bewegen.

Nog meer redenen om te fietsen

  1. Fietsen is natuurlijk beter voor het milieu. Hoe meer mensen fietsen, hoe schoner onze lucht! Lees hier meer over de milieu-effecten van fietsen.
  2. Het regent eigenlijk helemaal niet zo veel in Nederland, dus regen is geen excuus. Lees hier alle feiten over fietsen in de regen.
  3. Ben jij van het calorieën tellen. Met fietsen verbrand je bijna net zoveel calorieën als met fitness. Lees verder.

Bronnen:

AD
American Journal of Public Health
Fietsersbond
IRAS