Dit zijn de gezondheidsvoordelen van gojibessen

Gojibessen worden in Oost-Azië al eeuwen gebruikt als geneeskrachtig voedingssupplement. Ook in Nederland zijn de bessen al jaren populair en worden ze neergezet als ‘superfood’.  Maar wat zijn nou precies de gezondheidsvoordelen van de gojibes?  We zetten het voor je op een rijtje. 

Laten we beginnen met een waarschuwing: als je bloedverdunners of medicijnen voor diabetes of een hoge bloeddruk gebruikt, moet je oppassen met gojibessen. Vraag in dat geval even aan je apotheker of je gojibessen aan je dieet mag toevoegen.

1.Een bron van plantaardige eiwitten

De gojibes bestaat voor 10% uit eiwitten. Als je vegan bent en je weet niet goed hoe je aan plantaardige eiwitten moet komen, kan je deze bes dus prima aan je dieet toevoegen. Bijvoorbeeld door ‘s ochtends door de muesli, een smoothie of zo los uit het handje.

2. Goed voor het immuunsysteem

Gojibessen zijn bijzonder rijk aan vitamine C en zink en juist die combinatie versterkt het immuunsysteem. Vitamine C is nodig voor de productie en het goed functioneren van witte bloedcellen. En zink is de poortwachter van ons immuunsysteem: het goed functioneren van vrijwel alle immuuncellen is sterk afhankelijk van zink.

3. Goed voor het cholesterol

We maken onderscheid tussen twee soorten cholesterol. Het LDL cholesterol, wat bekend staat als het slechte cholesterol, en het HDL cholesterol, wat bekend staat als het goede cholesterol. Met gojibessen kan je het slechte cholesterol verlagen, terwijl je het goede cholesterol juist verhoogt. Hierdoor krijg je een gezondere verhouding tussen LDL en HDL cholesterol. Dat heeft te maken met de sterke antioxidanten in gojibessen, die ontstekingen tegengaan. Hierdoor hoeft het lichaam minder cholesterol aan te maken, die de ontstekingen te lijf te gaat.

4. Meer energie

Ons lichaam slaat glucose op in de vorm van glycogeen in de spieren en de lever. Gojibessen verbeteren die opslag en vergroten de opslagcapaciteit, waardoor je meer energie hebt. Glucose is immers je voornaamste brandstof.  Verder zijn gojibessen zeker aan te raden voor sporters. Na zware inspanningen helpen ze namelijk om de afvalstoffen uit je bloedbaan op te ruimen.

5.  Stabiele bloedsuikerspiegel

Een stabiele bloedsuikerspiegel is belangrijk om chronische ziekten te voorkomen. Een verhoogde bloedsuikerspiegel wordt in verband gebracht met chronische ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en de ziekte van Alzheimer. De complexe koolhydraten, vezels en de anitoxidanten in gojibessen helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en zijn daarmee een waardevolle toevoeging aan gerechten die koolhydraten bevatten. De antioxidanten spelen hierin ook een belangrijke rol.

6. Een scherpe geest

Uit onderzoek blijkt dat gojibessen zorgen voor een betere stemming, concentratie en mentale scherpte. Ze vergroten ook gevoelens van tevredenheid en rust.

7. Anti-aging 

Gojibessen beschermen tegen veroudering. Dit is te danken aan de hoge concentratie antioxidanten die deze bessen bevatten. De antioxidanten vangen vrije radicalen af die het collageen in de huid kunnen beschadigen. Uit laboratorium onderzoek bleek dat gojibessen de DNA-synthese in bepaalde cellen wist te verbeteren en zodoende te beschermen tegen veroudering door DNA-schade.

Gojibessen hebben hun kleur te danken aan het antioxidant zeaxanthine. Dit is dezelfde antioxidanten die paprika’s hun kleur geeft. Zeaxanthine is een antioxidant dat de ogen beschermt tegen leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie (staar) en nucleaire cataract. Het remt ook de cognitieve veroudering en beschermt tegen hart- en vaatziekten.

Gojibessen bevatten bètacaroteen wat in het lichaam in vitamine A omgezet kan worden. Bètacaroteen is ook een belangrijke antioxidant wat het immuunsysteem activeert. Het houdt de huid gezond en beschermt de huid tegen UV straling. Met name voor ouderen is bètacaroteen bijzonder nuttig om de weerstand in conditie te houden.

8. beschermt de lever

Gojibessen blijken bijzonder nuttig voor het gezond houden van de lever. Het kan helpen om leververvetting te voorkomen. Een vervette lever zorgt er voor dat het lichaam minder goed op insuline reageert waardoor de bloedsuikerspiegel te hoog kan worden. Een hoge bloedsuikerspiegel is de voorbode van allerlei chronische aandoeningen die vallen onder het metabool syndroom.

Eet jij wel eens gojibessen en wat maak je er dan mee? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver