Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kaneel?

Het is tijd voor een bekentenis: ik ben een kaneeljunkie. Havermout, Chai latte, smoothie, thee, bananenbrood, koekjes, pannenkoeken, soep: het gaat overal doorheen. Het is niet alleen lekker, maar blijkt ook nog eens talloze gezondheidsvoordelen te hebben. Tijd om eens in de wereld van de kaneel te duiken.

Een paar jaar geleden was ik op een yogaretreat in Finland, waar de nachten kort waren en de dagenlang (het was zomer). Daar volgde ik een workshop van een Ayurvedische dokter uit India, die het had over de geneeskracht van kruiden en specerijen, waaronder kaneel. Hij liet er geen misverstand over bestaan: de kaneel die wij in het Westen uit de supermarkt kende, was geen kaneel maar gruis van de laagste kwaliteit. Hij spuugde er nog net niet bij op de grond, maar zijn afgrijzen was groot en zijn blik sprak boekdelen. Later, tijdens mij reizen door landen als Sri Lanka, snapte ik wat hij bedoelde. Daar zag ik kaneelstokken van minimaal tien centimeter doorsnee.

Kaneel

Kaneel komt van het woord canella, dat letterlijk stokje betekent. Dit stokje bestaat uit de opgerolde binnenbast van de scheuten van de kaneelboom: de Cinnamomum verum. Kaneelpoeder bestaat uit de gemalen bast van die boom. Althans, als je mazzel hebt, want 90% van de verkochte kaneel is gemaakt van het goedkopere Cassia (familie van kaneel) en dus niet van echte Ceylon kaneel uit Sri Lanka. Dat wordt er trouwens wel vaak in een kleine hoeveelheid doorheen gemengd. Echte kaneel smaakt niet alleen beter, maar is ook duurder.

In goedkope Cassia kaneel zitten kleine hoeveelheden coumarine. Een hoge inname hiervan kan leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen. Langdurig gebruik is mogelijk zelfs kankerverwekkend, zo is te lezen op de site van het Voedingscentrum. Probeer dus altijd voor de echte Ceylon kaneel te gaan, die meestal uit Sri Lanka komt, maar soms ook uit India of Madagaskar.

Echte kaneel heeft verschillende gezondheidsvoordelen:

  • Het stabiliseert de bloedsuiker en vermindert de schadelijke effecten van suiker. Slechts één theelepel per dag kan al verschil maken. Het maakt de cellen niet alleen gevoeliger voor insuline, maar zorgt ook voor een vertraagde afgifte van suiker in het spijsverteringskanaal.
  • Het houdt je jong en vitaal en gaat veroudering tegen. Dat heeft te maken met het feit dat het een krachtig antioxidant is, die op de ORAC schaal van antioxidanten maar liefst op de derde plek staat (boven ‘superfoods’ als kurkuma, Acai bessen, knoflook en oregano). Antioxidanten beschermen je lijf tegen vrije radicalen.
  • Het beschermt tegen bacteriën, microben en schimmels. Zo laat onderzoek zien dat kaneelolie een schimmelinfectie door de gist Candida vermindert. Maar het kan ook een ‘simpel’ schimmeltje op je teennagel helpen verminderen. Verder helpt het tegen ontstekingen en kan het ook tegen acne helpen. Maak hiervoor simpelweg een masker van drie eetlepels honing en één eetlepel kaneel en laat dat 10 minuten intrekken.  
  • Het verbetert de spijsvertering volgens de oude Chinese geneeskunst. Ook in de Indiase Ayurveda wordt het gebruikt als middel tegen winderigheid, een opgeblazen gevoel en als eerste hulp bij spijsverteringsproblemen. Vaak wordt het hiervoor als een thee geserveerd.
  • Het kan helpen tegen een slechte adem. Onder het mom baat het niet, dan schaadt het niet: kaneel kan tegen een slechte adem helpen (als dit niet veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld een slecht gebit). Los een theelepel kaneel en een theelepel honing op in een half glas water en gorgel hier twee keer per dag mee. Je kan ook je eigen mondwater maken door 5 kaneelstokjes 5 minuten in een kop water te laten koken en daarmee te gorgelen (als het afgekoeld is). Het helpt niet tegen knoflookadem trouwens (daar helpen peterselie of kardemom-zaadjes dan weer wel).
  • Het stimuleert de bloedsomloop. En in dat kader kan het ook meer kleur naar je lippen brengen door simpelweg een halve theelepel kaneelpoeder met wat vaseline en een paar druppels olie te mixen (kokosolie bijvoorbeeld). Laat het een paar minuten op je lippen zitten en spoel het daarna weer af et voilà.

Hoe vaak gebruik jij kaneel? En let je er dan ook op wat voor kaneel het is: cassia of ceylon? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

4 gedachten over “Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kaneel?”

    1. Beste Anne, als je op Ceylon kaneel googled vind je heel wat verkopers. Maar je kunt het in ieder geval ook bij Holland & Barret kopen, daar heb je vast wel een filiaal van bij je in de buurt!

Reacties zijn gesloten.