Giftige stoffen in kleding op Nederlandse markt

Greenpeace NikeBij kleding gekocht in Nederlandse winkels is het giftige en hormoonverstorende nonylphenol aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek dat Greenpeace vandaag publiceert. Nonylphenol is in Europa verboden, maar wordt in onder meer China gebruikt bij de kledingproductie. Het giftige afvalwater wordt daar in rivieren en meren geloosd. Wateren waar dagelijks miljoenen mensen van afhankelijk zijn voor hun drinkwater en vis.

Greenpeace kocht 78 kledingstukken van vijftien bekende merken, waaronder H&M en Adidas, in achttien verschillende landen wereldwijd. Veel van deze producten bevatten resten van nonylphenol, wat er op duidt dat dit middel is gebruikt tijdens het productieproces. Ook in Nederland is positief getest op deze gevaarlijke en hormoonverstorende stof. Hier gaat het om  kleding gekocht in Amsterdam, van de merken G-Star RAW, H&M, Converse en Adidas.

Vorige week maakte Nike bekend binnen tien jaar over te zijn gestapt op een honderd procent gifvrije productie. “Het kan dus écht”, zegt Ilze Smit, campagneleider bij Greenpeace. “Ook Puma beloofde eerder al om schoon te gaan produceren. Laat de andere kledingmerken het goede voorbeeld van Nike en Puma nu volgen en zelf ook met een plan van aanpak komen.”

Over de schrijver

2 gedachten over “Giftige stoffen in kleding op Nederlandse markt”

Reacties zijn gesloten.