Goede reden voor een Beach Clean Up: giftige vis

Een dagje naar het strand is een heerlijk dagje uit. Als het strand en de zee tenminste schoon zijn… Charlotte Hesterman, voorzitter van de Sea First Foundation Nederland, noemt twee goede redenen voor de Beach Clean Up die 6 oktober 2013 in Noordwijk plaatsvindt: giftige vis en dode zeevogels door rondslingerende troep.

Giftige vis op ons bord

“We vergiftigen de vissen die we eten. Vervuiling van vis is echt een serieus probleem. Vissen slaan de gifstoffen op die zij binnenkrijgen, zoals kleine deeltjes plastic en ander afval, in hun lever en vetweefsel. Roofvissen, zoals tonijn, die kleinere soorten eten, hebben hierdoor een grotere opstapeling van gifstoffen in hun lichaam. Hoe hoger in de voedselketen, hoe meer gifstoffen de dieren in hun vet opgestapeld hebben.
De vis die dagelijks aan land gebracht wordt, vormt de laatste schakel in een voedselketen die het gif uit de zee bij mensen op tafel brengt. Wat hier daadwerkelijk de gevolgen voor zijn voor mensen is nog niet bekend. Maar dat er meer onderzoek moet plaatsvinden mag duidelijk zijn. Wel is bekend dat zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven wordt aangeraden beter geen (vette) vis te eten.

Dode zeevogels door rondslingerende troep

Inhoud maag dode vogel
Inhoud maag dode vogel
Er zijn natuurlijk meer vormen van vervuiling. Daarom willen we met de clean-up inzichtelijk maken wat er aan afval op het strand ligt en dit opruimen. Zo kan het afval niet verteren tot kleine deeltjes die vissen of zeevogels voor voedsel aanzien. Ook kan het afval de dieren niet op een andere manier belemmeren of beschadigen. Elk jaar sterven wereldwijd bijvoorbeeld 1 miljoen zeevogels door rondslingerende troep.
Wil je meedoen aan de Beach Clean Up in Noordwijk? Aanmelden kan via e-mail: [email protected]
Of maak op een andere manier een verschil voor een schonere oceaan: vermijd en hergebruik afval dat je creëert of laat het recyclen.

Sea First in het onderwijs

Naast het organiseren van beach clean-ups geeft SeaFirst ook presentaties en lessen op lagere-, middelbare scholen, HBO en universiteit, verenigingen en bedrijven. Meer weten over het belang van de oceaan en haar vervuiling of de beach clean-up? Ga naar www.seafirstfoundation.nl of stuur een mail aan [email protected]

Over de schrijver