Planten kopen? Hier vind je duurzame en gifvrije exemplaren

Het liefst omringen we ons met groen. Planten om ons heen, binnen en buiten, die onze lucht zuiveren en ons een gelukkig gevoel geven. Maar een groene plant, die is niet per se duurzaam. Hoe kom je aan een plant die energiezuinig is gekweekt zonder chemische bestrijdingsmiddelen?

1150 miljoen euro

In 2015 gaven Nederlandse huishoudens 1150 miljoen euro uit aan bomen, struiken, planten en bloemen. Het meeste groen wordt gekweekt in kassen, waar het lekker warm en vochtig is. In die kassen worden vaak rij aan rij van dezelfde exemplaren gekweekt die er allemaal perfect uitzien, maar door de monocultuur vatbaar zijn voor ziektes. De bestrijding daarvan gebeurt vaak met chemische middelen en die komen dus ook in jouw huis of tuin terecht. Niet fijn voor jou en ook niet voor eventuele huisdieren die ervan knabbelen. Voor de buitenplanten en -bollen zijn er al meer biologische kwekers, dan voor kamerplanten. Er zijn slechts drie biologische kwekers in Nederland.
Plant

Biologisch bestrijden

Sinds er meer aandacht is voor de effecten van bestrijdingsmiddelen op de insecten verandert ook de vraag naar onbespoten planten, maar dat gaat heel langzaam. Dit komt door een combinatie van gebrek aan kennis over biologisch bestrijden bij de meeste kwekerijen, en door de wensen van de consument. Mensen willen een perfecte plant, zonder beschadigingen en dat is lastig bij de biologische teelt. Je herkent een biologische exemplaar aan het biologisch of EKO keurmerk, dat wordt uitgegeven door de controle organisatie Skal. Voor biologische bestrijdingsmiddelen voor je eigen kamerplanten of tuin kun je een kijkje nemen bij Biogroei. Zij kunnen je bijvoorbeeld helpen om van je rouwvliegjes af te komen door het gebruik van Stenema aaltjes.

Duurzaam kweken

Kwekers in Nederland zijn al wel ver met het duurzaam kweken. Zo gebruiken ze restwarmte om de kassen te verwarmen en voldoen ze aan eisen op het gebied van energieverbruik, kunstmest, waterverbruik en afvalverwerking. Kwekers kunnen een Fair Flora-label krijgen, waarmee de consument kan zien hoeveel CO2 en water er gebruikt is voor het kweken en welke chemische en biologische stoffen gebruikt zijn.
Pexels Photo 212934

Onder andere te koop bij

Sprinklr: Het bedrijf Sprinklr bezorgt kamer- en buitenplanten gewoon bij je thuis. Je kunt een pakket bestellen, maar ook losse planten bestellen.
Biologische Planten: In de webshop van Biologische Planten vindt je ook losse biologische planten en pakketten uit de biologische kwekerij op de Utrechtse Heuvelrug.
Ogreen: Bij Ogreen koop je online milieuvriendelijk gekweekte planten.
Natural Bulbs: Ecologisch en verantwoord geteelde bloembollen kun je kopen bij Natural Bulbs.
Intratuin: Het aanbod biologische planten bij Intratuin is nog klein, een half procent van het volledige assortiment, maar volop in ontwikkeling.
En hoe meer vraag er komt van de consument, hoe meer aanbod er zal zijn.

Over de schrijver