GiraDora wasmachine: wast veel, kost een beetje, gebruikt geen stroom

Deze Wasmachine Zou Voor Veel Mensen In Ontwikkelingslanden Een Uitkomst Zijn. Foto: Inhabitat
Deze Wasmachine Zou Voor Veel Mensen In Ontwikkelingslanden Een Uitkomst Zijn. Foto: Inhabitat

In ontwikkelingslanden is het wassen van kleren een taak die vaak 5 tot 6 uur per dag kost. Elektriciteit is vaak niet aanwezig en daarnaast is er ook geen geld om een dure wasmachine te kopen. Dus gebeurt alles met de hand, wat heel veel tijd kost. En ook overbelasting van polsen en rug tot gevolg heeft, door het lange tijd spoelen en uitwringen van kleding.

Deze ingenieuze wasmachine genaamd de GiraDora biedt uitkomst. De machine wordt namelijk aangedreven door een pedaal aan de onderkant, en gebruikt dus geen elektriciteit. Daarnaast kost hij maar 40 dollar, omgerekend nog geen 30 euro. Het enig wat de gebruiker hoeft te doen is het vat vullen met water en zeep, het apparaat af sluiten met de deksel, en aandrijven met het voetpedaal aan de onderkant. Het kan makkelijk gecombineerd worden met andere bezigheden, en belast de rug en polsen niet. Een grote hoeveelheid kleding in één keer wassen is geen probleem, en de centrifugefunctie zorgt ervoor dat er minder kans is op schimmelgroei op natte stof.

Voor veel mensen in ontwikkelingslanden zou deze wasmachine een uitkomst zijn. De GiraDora wordt op dit moment uitgetest in Peru. Er zijn ook al plannen om het apparaat breder te introduceren in delen van Zuid-Amerika, en India.

Bron: Inhabitat

Lees ook
Afrikaanse uitvinder bouwt 3D-printer van elektronisch afval voor 100 dollar
[adrotate group=”2″]
Vijf basisprincipes om bergen afval te voorkomen
1000 kilo minder afval door wasbare luiers

5 gedachten over “GiraDora wasmachine: wast veel, kost een beetje, gebruikt geen stroom”

  1. Pingback: Handig: tegelijk sporten én wassen met je fietswasmachine - hetkanWel.nl

  2. Huh? Er is een wasmachientje dat je met de hand kunt bedienen voor kampeerders. Bestaat al jaren.
    Zes uur per dag wassen? kom op zeg….Hoeveel was moet je dan wel hebben? Overbelasting van rug en polsen? Ik vind oplossingen zoeken voor problemen fantastisch maar laten we het probleem wel realistisch bekijken. De meeste ontwikkelingslanden zijn de landen in warmere klimaatzones, dus dan is een wasje ook zo droog. schimmelgroei op natte was? Daar heb ik nog nooit van gehoord.

    1. Ik heb dit apparaat ook al meer dan 20jaar geleden gezien, maar grote wassen kun je er niet mee doen. Dus ben je nog een halve dag bezig en moet je tig keer nieuw water nemen.

Reacties zijn gesloten.