Gist blijkt goede vervanger voor aardolie

Olie Vaten. Foto: Olle Svensson, Flickr.
Olie Vaten. Foto: Olle Svensson, Flickr.

Onderzoekers aan de universiteit van Texas hebben een nieuw soort gist ontwikkeld dat suiker omzet in olie. Deze olie kan gebruikt worden voor biobrandstof, maar ook voor de productie van bijvoorbeeld nylon. Het product is dus een goed alternatief voor aardolie.

Ons lichaam zet suiker om in vet, dat heb je vast wel gemerkt nu de feestdagen weer voorbij zijn. Dit nieuwe genetisch gemanipuleerde  gist produceert vetten en olie uit suiker zonder dat ons lichaam daar aan te pas komt. Het mooie aan deze olie is dat het veel overeenkomsten heeft met aardolie. Het  kan dus naast voor het opwekken van energie en als brandstof ook gebruikt worden voor de productie van bio-plastic. Assistent-professor van het project, Hal Alper, noemt het product dan ook wel: “Een hernieuwbare vorm van ruwe aardolie”. En een vervanger voor aardolie is met de snel kleiner wordende wereldwijde voorraad natuurlijk van harte welkom.

Potentie

Het proces heeft naast de gist alleen suiker als ingrediënt. De prijs van suiker daalt wereldwijd. Het proces heeft dus een goedkope basisstof en een hoogwaardig eindproduct. Daarnaast groeit de markt voor biobrandstof van 82.7 miljard dollar in 2011 naar 182.7 miljard dollar in 2021. Het product heeft dus zeker potentie.

Het ontwikkelteam blijft werken aan het verbeteren van het product, en het ontwikkelen van nieuwe producten met dit type gist. Wanneer het op de markt komt is nog niet duidelijk, bovendien is het nog niet bekend in hoeverre de plastic die van dit product gemaakt kan worden wél afbreekbaar is.

Maar het is zeker interessant dat een aardolie-vrije maatschappij steeds dichterbij komt.

Bron: Science daily

Lees ook
9 mythes over zonnepanelen
[adrotate group=”2″]
Energiebespaarlening gestart, energie besparen tegen gunstige voorwaarden