Glas in lood dat zowel sfeervol als duurzaam is

Houzz.com
Bron: Houzz.com

Glas in lood brengt natuurlijk een prachtige uitstraling met zich mee. Toch zit er ook een keerzijde aan glas in lood, namelijk slechte isolatie. Kan glas in lood ook gecombineerd worden met goede isolatie?

Authentieke uitstraling
De techniek van glas in lood bestaat al eeuwenlang. Vroeger was het niet mogelijk om een grote glasplaat uit één stuk te maken. Daarom werd er gekozen voor kleine stukken glas, die met behulp van een loden profiel bij elkaar gehouden werden. Doordat glas in lood bestaat uit verschillende stukken glas, is het zeer geschikt voor het maken kleurrijke patronen en afbeeldingen. Hier dankt glas in lood haar sfeervolle en authentieke uitstraling aan. Het traditionele glaswerk komt vooral voor in kerken, monumentale panden en oude herenhuizen.

Combineren met isolatieglas
Glas in lood kan een prachtige aanwinst zijn voor een woning. Toch is het niet altijd even praktisch. Glas in lood is namelijk altijd enkel glas. Dit betekent dat de isolatiewaarde van het glas laag is en dat er in de koude wintermaanden veel warmte in huis verloren kan gaan door de ramen. In een tijd waar duurzaamheid en ook duurzaam wonen steeds belangrijker worden, kan dit voor veel mensen een groot nadeel zijn. Er zijn echter oplossingen om het glas in lood een stuk duurzamer te maken. Zo kan het bijvoorbeeld in isolatieglas worden geplaatst. Het glas in lood wordt dan tussen de dubbele beglazing geplaatst. Ook kan er een voorzetraam in combinatie met het glas in lood raam worden geplaatst. Het voorzetraam wordt dan voor of achter de glas in lood plaat geplaatst. Het plaatsen van glas in lood in combinatie met isolatieglas of een voorzetraam heeft belangrijke voordelen. Zo blijft de temperatuur in huis constanter, door de betere warmte isolatie en ook de geluidsisolatie gaat erop vooruit. Daarnaast is het huis minder gevoelig voor inbraken.

Het combineren van glas in lood met isolatieglas klinkt dus als de perfecte oplossing. Toch zitten er ook enkele nadelen aan verbonden. Het plaatsen van glas in lood tussen isolatieglas kan namelijk een nadelig gevolg hebben voor de charme. Het kan namelijk spiegeling of verkleuring van het glas in lood als gevolg hebben.

Goede isolatie met kozijnen
Niet alleen het glas is belangrijk voor goed geïsoleerde ramen. Ook de kozijnen kunnen een grote bijdrage leveren aan de isolatiewaarde van een raam. Oude kozijnen zijn vaak erg sfeervol, maar ook gevoelig voor warmteverlies. Kunststof kozijnen isoleren over het algemeen erg goed. Zorg daarnaast voor een goede aansluiting van het kozijn en de gevel, zodat er geen onnodig warmteverlies plaatsvindt.

Zonnecellen in glas in lood
Een kerk in de Canadese plaats Saskatoon heeft bewezen dat glas in lood uitermate duurzaam kan zijn. De kerk wilde in eerste instantie zonnepanelen op het dak aanbrengen, maar vond dit toch geen mooi aanzicht. De kunstenares Sarah Hall heeft daarom drie glas in lood ramen ontworpen voor de kerk. De glas in lood ramen zijn speciaal, omdat er in totaal ruim 1.000 zonnecellen in zijn verwerkt. De verwachting is dat deze zonnecellen ongeveer 2.500 kilowattuur per jaar op zullen leveren. Glas in lood en duurzaamheid kan dus zeker goed gecombineerd worden.