Van dit houten huis maak je in no time een glazen huis met zeeën van licht

Net als veel mensen vind ik het heerlijk om eindeloos door plaatjes van huizen te scrollen. Van belachelijk dure appartementen aan de Amsterdamse grachten tot tiny houses waar op een geniale manier met de beperkte ruimte wordt omgegaan. Deze week kwam ik een heel bijzonder, milieuvriendelijk huis tegen op het net: het Britse sliding house. Via een ingenieuze constructie veranderde het houten huis binnen no time in een glazen huis met zeeën van licht.

Foto sliding house: rightmove.co.uk

Het sliding house staat op het platteland van Suffolk, ten noordoosten van Londen en wist de aandacht te trekken, omdat het sinds begin april te koop staat voor een miljoen pond (ruim 1.1 miljoen euro). Inmiddels staat het ‘under offer’, oftewel er is een bod gedaan. Het is een ontwerp van een van de oprichters van architectenbureau dRMMstudio, Alex de Rijke – een Britse architect (met Nederlandse ouders, zoals de naam al doet vermoeden).

Van houten huis naar glazen huis

Het schuifhuis -zoals ik het voor het gemak maar even vertaal- ziet er in eerste instantie uit als een strak ontworpen houten huis met een conventionele bouwvorm. Maar schijn bedriegt, want onder de houten schil van de woning, die naar achteren geschoven kan worden, ligt een glazen huis verborgen dat zeeën van licht (en bijbehorende warmte) binnenlaat en vooral ook een prachtig uitzicht biedt op de groene omgeving.

De architect vergeleek de verrijdbare schil zelf met het dragen van een pufferjas, die je uit kan doen om warmte toe te laten en weer aan kan doen om die warmte vast te houden. “Op die manier krijg je het beste van twee werelden,” vertelt de Rijke aan het Good News Network. “Die van openheid en die van beschutting.”

Met het ontwerp kan je optimaal gebruik maken van de verandering van seizoenen en het weer. Als de zon schijnt, rijd je de houten schil weg en geniet je van de warmte. Als het te koud is, trek je ‘de pufferjas’ weer aan om warm te blijven, want dan biedt een glazen huis niet voldoende isolatie. Met het ontwerp won hij in 2009 -toen het huis werd opgeleverd-  de Grand Designs ‘Home of the Year’. En begin deze maand kwam het huis dus op de Britse markt.

Slapen onder de sterrenhemel

Het concept van de verrijdbare schil om een huis deed mij een beetje denken aan het ontwerp van Cabin Anna, die door de Eindhovense Casper Schols werd ontworpen en gebouwd en waar we in 2016 al eens over schreven. In eerste instantie voor zijn moeder Anna (vandaar de naam), die een klein gastenverblijf in de tuin wilde die ze ook als atelier kon gebruiken om te schilderen. Omdat ze niks betaalbaars konden vinden, besloot Casper het huisje zelf te ontwerpen en maken.

Bij dit huisje kan je het glazen gedeelte in het midden van het huis juist aan de kant duwen, zodat je in een comfortabel bed of warm bad toch in de open lucht zit. “Met Cabin Anna breek je letterlijk los uit de box  van vier witte muren en dompel je je helemaal onder in de natuur,” zei hij in 2020 tegen In de buurt over het huisje, dat inmiddels behoorlijk viraal gegaan was. Er kwamen aanvragen vanuit de hele wereld binnen bij Casper. Inmiddels kun je op verschillende plekken in Nederland logeren in een Cabin Anna om jezelf ultiem onder te dompelen in de natuur en tegelijkertijd van comfort en een zekere luxe te genieten.

Zou jij in een huis met verrijdbare schil of glazen huis willen wonen? Laat ons weten wat je van de ontwerpen vindt door hieronder een reactie achter te laten. Lees ook het verhaal van dit Zweedse stel dat een kas om hun woning bouwde. Of over het experiment van Helly Scholten die we in 2017 spraken over haar experiment om met haar gezin een tijdje in een kaswoning in Rotterdam te wonen.

Over de schrijver

1 gedachte over “Van dit houten huis maak je in no time een glazen huis met zeeën van licht”

  1. Wat een geweldig ontwerp van dit huis, jaloersmakend mooi en ook erg stabiel lijkt me, Wat een geweldige Architect is dit

Reacties zijn gesloten.