Doe Vriendelijk Dag: zo geef je iemand glimlach

Vandaag is het ‘Doe Vriendelijk Dag’. Een mooi moment om eens extra aandacht te besteden aan de mensen om je heen, want niets is leuker dan een ander een glimlach op zijn of haar gezicht te toveren.

Een vriendelijke stad

Vandaag vertelden Franse vrienden dat ze genoten hadden van vijf dagen in Amsterdam. Ze hadden een appartement gehuurd in het centrum en de hele stad ontdekt. Op de fiets en met het OV. Met twee kleine kinderen. Overal waar ze kwamen waren mensen relaxed, vriendelijk en behulpzaam. Ze vroegen zich af wat er in ons water zat… Ik voelde me trots op Amsterdam. Heerlijk zo’n internationale stad waar mensen aardig tegen elkaar doen. Het was alsof ze mij een compliment gaven.

Een glimlach voelt zo lekker

Ik vroeg me af waarom het zo lekker voelt om een compliment te krijgen en aardig gevonden te worden. Het is een teken dat je iets goed doet en anderen dat waarderen. Natuurlijk kun je niet iedereen tevreden houden, maar mijn oma zei altijd “wie goed doet, goed ontmoet”. En als je positief in het leven staat, loopt alles soepeler.

Doe vriendelijk dag

Vorig jaar was in het nieuws dat een 19-jarig meisje briefjes met opbeurende teksten achterliet in de trein. Dat is heel bijzonder om te krijgen en ook ontzettend creatief bedacht, maar je kunt ook gewoon kleine vriendelijke dingen doen om anderen blij te maken.
Ik zet er een aantal op een rij en ik hoop dat jij deze wilt aanvullen. Dan kunnen we er een lange lijst van maken.

Goed luisteren

Ik vind het zo fijn als iemand echt met aandacht naar je luistert en geïnteresseerde vragen stelt. Het is een kleine moeite en een groot plezier.

Weg met je telefoon

Het is een inkopper en gerelateerd aan bovenstaande punt, maar we lijken allemaal vergroeid met onze telefoon. Ben je in gesprek, leg je telefoon dan weg. Het maakt een gesprek een stuk interessanter.

Leven en laten leven

Mensen die overal een mening over hebben, slurpen alle energie uit je. Geef ruimte voor ideeën van anderen en stel je oordeel uit. Ook al heb je bij een eerste ontmoeting in 7 seconde je oordeel al klaar…

Eerlijk, maar niet bot

Sommige mensen zijn genadeloos eerlijk en dat kan hard aankomen. Toch weet je waar je aan toe bent en dat is ook veel waard. Een beetje balans tussen eerlijk zijn, zonder bot te worden, is fijn.

Toon je eigen kwetsbaarheid

Durf je eigen kwetsbaarheid te tonen. Niemand is perfect en soms kan het delen van je eigen gevoelens in een situatie, de ander ontzettend uit de put helpen.

Wees galant

Een klein gebaar zoals iemand voorlaten in het verkeer, de deur openhouden, een glimlach als je ergens binnenkomt, op tijd stoppen voor een zebrapad of goedemorgen zeggen tegen een vreemde op straat, geeft de ander een glimlach voor de hele dag. En maakt daarmee die van jou ook meteen een stuk aangenamer.

Vergeef mensen met een slechte dag

Soms word je afgesneden op de snelweg, omvergelopen op het station, of zit je collega de hele dag bloed sacherijnig achter zijn/haar computer. Geef hem/haar de benefit of de doubt en stel je oordeel uit. Misschien heeft iemand gewoon een slechte dag en kun je de ander beter vergeven.

Zie de mooie kanten van het leven

Mensen vinden het fijn als mensen positief in het leven staan en de mooie kanten van het leven benadrukt. Dat geeft iedereen om je heen een goed gevoel.
Heb jij aanvullingen op de lijst? Laat het ons weten.

Over de schrijver