Internationale aandacht voor “glow in the dark” weg bij Oss

Eerste &Quot;Glow In The Dark&Quot; Weg Is Werkelijkheid. Foto: Maxime Verhagen, Twitter
Eerste “Glow In The Dark” Weg Is Werkelijkheid. Foto: Maxime Verhagen, Twitter

De eerste Glow in the Dark weg werd 15 april geopend bij Oss. Lichtgevende strepen gaan de verliching op een stuk snelweg van 500 meter vervangen. Het project is een onderdeel van het Smart highway concept van de Nederlandse ontwerper Daan Roosegaarde. Door de lichtgevende lijnen is straatverlichting overbodig geworden, en dat bespaard een hoop energie.

Het Glow in the Dark materiaal wordt overdag ‘opgeladen’ door de zon en kan daarna zo’n 10 uur blijven schijnen. Een leuke bonus is het rijplezier van dit nieuwe type weg. Een verslaggever die de weg al probeerde vertelde: “Het lijkt wel of je door een sprookje rijdt.”

Smart highway is een concept waarbij de snelweg op een slimme manier interacteert met weggebruikers. Als het bijvoorbeeld gevroren heeft verschijnen er tekens op de weg om bestuurders te waarschuwen voor gladheid. Elektriciteit wordt bespaard door glow in the dark, of door sensoren die het de verlichting pas aan doen als er daadwerkelijk een auto langs komt. Slimme oplossingen om de weg een stukje veiliger en zuiniger te maken.

Daan Roosegaarde kwam op het idee voor de Smart highway toen hij zelf in de auto zat. “Ik verbaasde me erover dat we zovele miljoenen uitgeven aan onze wegen, maar dat het eigenlijk niemand uitmaakt hoe ze eruit zien en wat ze kunnen,” aldus de ontwerper.

Het zal nog jaren duren voordat alle wegen bekleed zullen zijn met glow in the dark materiaal, maar het idee lijkt te goed om niet verder uit te rollen. Er is in ieder geval veel internationale aandacht voor het project. Verschillende grote Amerikaanse sites, waaronder Gizmodo en Inhabitat, berichtten over de opening in Oss en plaatsten zelfs een foto van onze hoogsteigen ex-minister Maxime Verhagen, die tegenwoordig voorzitter is van Bouwend Nederland en bij de opening aanwezig was.

Bron: Inhabitat, Studioroosegaarde

Lees ook
Nederlands design futuristische snelweg krijgt internationaal aandacht
[adrotate group=”2″]
Zo krijg je Glowing Lines op een fietspad in jouw buurt

1 gedachte over “Internationale aandacht voor “glow in the dark” weg bij Oss”

  1. Pingback: Magisch "glow in the dark" fietspad in Nuenen geopend - hetkanWel.nl

Reacties zijn gesloten.