Glutenhype: vloek of zegen als je écht intolerant bent?

Gluten zijn nog altijd hot. Restaurants scoren met glutenvrije menu’s en nog nooit aten zoveel mensen vrijwillig glutenvrij. Maar wat heeft deze hype opgeleverd voor mensen die écht intolerant zijn voor gluten?

Wat zijn gluten en wat is coeliakie?

Gluten is een eiwit dat voorkomt in een aantal granen, waaronder tarwe. Mensen met coeliakie zijn intolerant voor gluten. Hun darmvlokken raken beschadigd en dat levert klachten op als buikpijn en diarree, maar ook vermoeidheid, psychische klachten en in het ergste geval zelfs onvruchtbaarheid.

Geen chips, geen snoep, geen pizza: welkom in je nieuwe leven

‘Doen we even’, dacht ik toen ik tien jaar geleden de diagnose coeliakie kreeg. Tot ik erachter kwam dat niet alleen brood voortaan uit den boze was, maar ook de krokante appelflappen van mijn favoriete bakker. Niet alleen de spaghetti, maar ook de knapperige pizzaslices van Domino’s waar ik zo dol op was.
En het werd nog erger. Omdat tarwe wordt gebruikt als bindmiddel in allerlei producten, zijn dropjes en veel andere snoepjes verboden terrein. Ik kan ook geen bier (want gerst) meer drinken. Ik moet de mayonaise checken. De sauzen in een potje. De bouillonblokjes in de soep. En last but not least: mijn partner kussen? Niet als zij net een lekker broodje achter de kiezen heeft.

Sociale gevolgen van een leven zonder gluten

Het duurt jaren voordat je zelf een beetje went aan je glutenvrije dieet. Maar dan nog ben je er niet. Een dagje op pad betekent nadenken over wat je doet met de lunch. Op vakantie gaan? Eerst checken of er supermarkten zijn met glutenvrije producten. Ook uit eten is altijd oppassen geblazen. Weet de kok écht waar hij het over heeft? Hoe schoon is de keuken en is er kans op kruisbesmetting?

Glutenhype: ‘glutenvrij’ met een appeltaart als toetje

En toen kwam de hype. Duizenden mensen kozen vrijwillig voor een glutenvrij dieet. Restaurants scoorden met glutenvrije diners en wij coeliaken wierpen ons stoffige imago van ons af. Maar er kwam ook kritiek. Op mensen die aan koks vragen om in alle zorgvuldigheid een glutenvrije maaltijd te bereiden maar als toetje schaamteloos een stuk appelgebak bestellen. Irritant natuurlijk, want wij coeliaken kunnen niet zondigen. Nog geen kruimel brood. Dit soort gedrag zorgt ervoor dat koks óns minder serieus nemen als wij vragen om de zorgvuldigheid die voor ons zo essentieel is.

Ik kan weer lekker eten!

Maar toch. Ik denk zo vaak terug aan tien jaar geleden. Het enige brood dat ik toen kon vinden, had het uiterlijk van roggebrood en smaakte naar karton. Het was eetbaar, dat wel, maar alleen met drie dikke plakke kaas en een goede laag appelstroop. Nu haal ik fantastisch brood bij de glutenvrije bakkerij, en koek en pasta bij de glutenvrije winkel. Ik kan een willekeurige Albert Heijn binnenstappen en er een keur aan glutenvrije producten vinden. Ik kan taarten bestellen, paprikachips eten en pizza’s bestellen. Zelf bij Domino’s!
Ik ben ze dankbaar, al die bewuste eters die de markt voor glutenvrije producten aanzienlijk hebben vergroot. Maar ik roep wel op: laat die appeltaart bij het toetje voortaan staan.

3 tips voor een glutenvrij dieet:

Over de schrijver

2 gedachten over “Glutenhype: vloek of zegen als je écht intolerant bent?”

  1. Gluten is enkelvoud. niet echt belangrijk voor de inhoud van dit uitstekende stuk, maar toch. Gluten ZIT dus in brood, en de vraag is dus: wat IS gluten?

Reacties zijn gesloten.