Goed nieuws….over twitterende bomen, een auto van gerecyceld plastic en een haai

HetkanWEL houdt de ontwikkelingen in de gaten die het leven groener, eerlijker en leuker maken. Voor het geval je het gemist hebt, zetten we het nieuws van deze week nog eens op een rij in Goed Nieuws:

Een zonneauto van gercycled plastic

Afgelopen maandag vertrok het team van Clean2Antarctica per zeilboot vanuit Amsterdam richting de Zuidpool. Eenmaal daar aangekomen, zal het echtpaar Liesbeth en Edwin ter Velde een tocht van 2400 kilometer afleggen over Antarctica. Dat doen ze met de Solar Voyager: een door hen zelfgemaakte zonneauto van gerecycled plastic.
Met deze tocht wil het echtpaar aandacht vragen voor de plasticproblematiek. Niet alleen door te laten zien hoe groot het probleem is, maar ook door te laten zien hoe het anders kan. Daarom reizen er ook twintig jongeren mee aan boord van het schip. Zij buigen zich tijdens de reis over duurzaamheid vraagstukken en proberen met innovatieve oplossingen te komen.
De eerste stop van expeditie Clean2Antarctica zal over drie weken in Tenerife zijn.  Het echtpaar hoopt in november te beginnen aan de tocht met de Solar Voyager. We houden je uiteraard op de hoogte van deze reis.

Twitterende bomen

Het was een uitzonderlijke droge zomer, deze zomer. Dat resulteerde in geel gras, dode planten en gevallen bladeren.  Maar hoe hebben bomen deze uitzonderlijk zomer beleefd? Om dat te weten te komen, moet je het twitteraccount van een populier van de Wageningen Universiteit volgen. Via  @TreewatchWUR laat de boom de wereld weten hoe het gaat met berichten als: “Vandaag een stressdag. Mijn diameter varieert behoorlijk: 0,26 millimeter. Dat is meer dan normaal. Moet veel van mijn inwendige reserves aanspreken.”
De twitterberichten zijn afkomstig van een populier op de campus van de universiteit. De boom is uitgerust met apparatuur, die registreert hoe hij eraan toe is. De boom heeft inmiddels meer dan 760 tweets verstuurd en heeft daarmee al 4.300 volgers weten te bereiken. In De Volkskrant staat te lezen dat de gegevens nog uitgebreid geanalyseerd moeten worden, maar dat nu al duidelijk is dat de boom dit jaar eerder is gestopt met groeien.

WasteShark

In Denemarken heeft het bedrijf RanMarine Technology een drone ontwikkeld, die 2000 liter afval uit het water kan vissen in één trip. De drone heet WasteShark en is vernoemd naar de walvishaai of whaleshark. Dit is de grootste bestaande vis, die zijn prooi (plankton en kleine schaaldieren) als het ware naar binnenzuigt zonder daar heel veel voor te moeten bewegen.
De WasteShark werkt eigenlijk op precies dezelfde manier. De drone vaart tot maximaal 16 uur stilletjes door het water en zuigt afval naar binnen door z’n grote ‘mond’. Op die manier wordt voorkomen dat het afval uit bijvoorbeeld rivieren, grachten en havens de zee of oceaan in stroomt waar het lastiger opruimen is. WasteShark is een paar jaar geleden al getest in de havens van Rotterdam.
Heb jij nog goed nieuws dat we deze week gemist hebben? Laat het ons dan vooral weten! 

Over de schrijver

1 gedachte over “Goed nieuws….over twitterende bomen, een auto van gerecyceld plastic en een haai”

  1. Pingback: De grote schoonmaak van Boyan Slat begint morgen! - hetkanWEL

Reacties zijn gesloten.