Goede remedie tegen klimaatverandering: vergrijzing

Foto: soundlessfall, flickr

Je kunt het milieu helpen door oud te worden. Een demograaf heeft de relatie uitgezocht tussen iemands leeftijd en zijn CO2-emissies. Het blijkt dat we na ons pensioen minder bijdragen aan de opwarming van de aarde. Het onderzoek is vooral georiënteerd op de Verenigde Staten, maar verwacht wordt dat de trend ook voor de rest van de wereld geldt.

Onderzoeker Emilio Zagheni inventariseerde hoeveel Amerikanen in verschillende leeftijdsgroepen uitgaven aan 9 energie-intensieve producten en diensten, inclusief electriciteit, benzine en vliegreizen. Vervolgens kende hij hier een CO2-uitstoot gewicht aan toe en stelde zo een CO2-uitstoot profiel samen.

Daarbij ontdekte hij dat Amerikanen, naarmate ze ouder worden, steeds meer energie-intensieve producten en diensten consumeren, met een hogere CO2-uitstoot als gevolg. Deze groei zet door tot ongeveer hun 65e en neemt dan weer af. Oudere mensen geven meer uit aan gezondheidsproducten die over het algemeen een lagere CO2-uitstoot veroorzaken. Ze geven daardoor minder uit aan energie-intensieve producten.

Bevolkingsgroei weegt zwaar mee in voorspellingen over CO2-uitstoot, maar hierbij wordt nooit rekening gehouden met een verschillend uitstootprofiel per leeftijdssegment. Zagheni verwacht op basis van zijn onderzoeksresultaten dat vergrijzing er voor zorgt dat de CO2-uitstoot niet zoveel zal toenemen als nu wordt aangenomen op basis van louter aannames over de bevolkingsgroei.

Bron: Yahoo Green

Jij kan het ook:

Energie besparen

Duurzaam winkelen

Geld verdienen met windenergie

Lees ook:

Zorgkosten exploderen door klimaatverandering

Doorbraakvrije dijken beschermen tegen smeltend Groenland

Nieuwe technologie gaat helpen, je boodschappenlijst doet dat nu al

Over de schrijver

4 reacties op “Goede remedie tegen klimaatverandering: vergrijzing”

 1. "dat vergrijzing er voor zorgt dat de CO2-uitstoot niet zoveel zal toenemen"
  Bevolkingstoename is het verschil tussen geboorte en sterfte.
  De vergrijzing is verwerkt; hoe meer vergrijzing hoe minder sterfte, hoe hoger de bevolkingsgroei.
  Een onzin bericht dus!

  1. Niet helemaal. Als je er vanuit gaat dat alle mensen ongeveer even veel uitstoten zoals nu wordt gedaan dan blijkt dat dus uit dit onderzoek / deze berekeningen in het artikel niet waar te zijn.
   Het gaat bijvoorbeeld om de verdeling. Bijv. nu gaan ze er vanuit in de berekeningen dat iedereen 20 ton CO2 per jaar (fictief getal eh) uitstoot, ongeacht leeftijd. Twee mensen stoten samen dus, ongeacht leeftijd dan samen 40 ton per jaar uit. Maar nu wordt er naar leeftijd gekeken. De één is 18 en stoot per jaar zeg 23 ton uit. Echter de tweede persoon is 67 en stoot nog maar 15 ton per jaar uit. Samen is dat 38 ton en geen 40 ton samen. Dat is dus wel degelijk een verschil. Als het aantal ouderen in een bevolking in verhouding tot jongeren groter wordt dan voorheen, dan stoot men dus minder uit.

   Dat er natuurlijk gewoon minder CO2 uitgestoten moet worden is duidelijk en dit onderzoek doet toch weer een beetje denken aan dat de Amerikanen willen aangeven dat het lang niet zo erg is en dat ze dan wat minder hoeven terug te schroeven omdat het volgens een onderzoek als hier beschreven minder erg is of zal worden door de vergrijzing.
   En nu maar hopen dat het geen Stapel onderzoekje is eh.

   1. MEER KINDEREN GOED TEGEN KLIMAATVERANDERING.
    want een kind zorgt voor minder CO2
    Moeten we dus het geboortecijfer opvoeren?

    Jammer is dat op deze site vaak zin en onzin door elkaar staat!

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020