Goedkope, flexibele zonnepanelen van huis-tuin-en-keuken grafeen

Flexibleligh
Foto: Physorg

Verschillende onderzoekscentra in de wereld blijven bezig manieren te verzinnen waarop je zonne-energie op kunt vangen. MIT, een vooraanstaande Amerikaanse technische universiteit, heeft een manier gevonden om zonne-energie met grafeen op te vangen. Grafeen is een goedkoop materiaal dat veel gebruikt wordt: bijvoorbeeld in potloden en houtskool. Het voordeel is dat grafeen goedkoop is en ingezet kan worden voor allerhande flexibele toepassingen, bijvoorbeeld voor zonnecellen in ronde vormen. Maar het materiaal is bros (zoals iedereen weet die wel eens houtskool in handen heeft gehad). De MIT wetenschappers hebben nu een oplossing gevonden.
2 Tibchris Flickr(Advertentie)
Krijg snel de beste deal: vraag gratis en simpel offertes aan voor zonnepanelen, energiebesparing of een nieuwe CV-ketel.
De truc is dat het grafeen gekoppeld wordt aan polymeren, een soort plastic, en zink-oxide. Daardoor onstaat een nieuw materiaal dat robuust is maar de gunstige eigenschappen van grafeen houdt. Samen met een lichtgevoelige laag werkt het nieuwe materiaal als een zonnecel. De efficiëntie van dit type zonnecellen is een stuk lager dan de silicium zonnepanelen die je op het gemiddelde Nederlandse dak vindt: respectievelijk 4% vs. 15%.
Daar staat tegenover dat grafeen veel goedkoper is. Silicium zonnepanelen moeten een zeer hoge graad van zuiverheid hebben, en bij hoge temperaturen gebakken worden. Ook is het lastig om silicium panelen in kleine plakken te snijden. De grafeen-zonnepanelen kunnen daarentegen bij een lage temperatuur gemaakt worden, en zijn makkelijk te produceren en in allerhande toepassingen te verwerken.
Bron: Physorg
Lees ook
9 grootste mythes over zonne-energie
Alles wat je wilt weten over zonne-energie
Zonnepanelen in accordion-vorm produceren tot 20x meer stroom

Over de schrijver

1 gedachte over “Goedkope, flexibele zonnepanelen van huis-tuin-en-keuken grafeen”

Reacties zijn gesloten.