Goedkope groene stroom uit Duitsland maakt Nederlandse elektriciteitsrekening lager

Groene stroom uit Duitsland. Foto: wikimedia commons
Groene stroom uit Duitsland. Foto: wikimedia commons

Stroomtransporteur TenneT, honderd procent eigendom van de Nederlandse Staat, gaat de netwerkverbinding met Duitsland uitbreiden. Hiermee kan meer goedkope elektriciteit uit Duitsland worden geïmporteerd. Dat meldt Energieoverheid.nl. De Oosterburen hebben op windrijke en zonnige dagen een overschot aan elektriciteit, die tegen een zeer lage prijs, soms zelfs gratis, wordt aangeboden.
De verbinding zal in 2014 waarschijnlijk gereed komen, en zal liggen tussen Doetinchem en Wesel. Overigens staan er meer internationale verbindingen gepland, namelijk naar Noorwegen en Denemarken. De nieuwe verbindingen zullen ook helpen om “fluctuaties” in de energievoorziening beter op te vangen. Stroom uit wind en zon kan dan beter getransporteerd worden naar plekken waar op dat moment vraag naar elektriciteit is.
De groene stroom uit Duitsland is niet gunstig voor de Nederlandse energieleveranciers. Dure gascentrales liggen daardoor vaker stil, en zelfs kolencentrales kunnen bij tijd en wijle niet concurreren met spotgoedkope wind- en zonne-energie.
Bron: Energieoverheid
Lees ook
Doe mee met Nudge en win een Waka Waka Power
Zonnepanelen vergelijken: 4 dingen om op te letten
Landelijke subsidiepot leeg? Zo kun je toch subsidie krijgen voor zonnepanelen

Over de schrijver