
Als je zonnepanelen koopt, wil je natuurlijk voor zo weinig mogelijk geld zoveel mogelijk kwaliteit hebben. Maar pas op, bij zonnepanelen geldt meer dan voor andere producten: goedkoop is duurkoop. Zonnepanelen koop je namelijk voor langere tijd, zo’n 25 jaar. Als goedkope zonnepanelen 10% minder elektriciteit opleveren dan een duurder pakket van betere kwaliteit, ben je op de lange termijn waarschijnlijk duurder uit.
Elke installateur zal je vertellen dat zijn / haar zonnepanelen de beste kwaliteit voor de beste prijs bieden. Met deze 10 onafhankelijke tips weet je echter zeker dat je juiste panelen voor een goede prijs koopt. Meer weten? In ons Dossier Zonnepanelen vind je nog meer onafhankelijke informatie waarmee je door alle verkooppraatjes heen prikt.
1. Het loont de moeite om bij verschillende afnemers te shoppen
Op het internet vind je ondertussen tientallen shops en installateurs die goedkope zonnepanelen leveren. De prijzen kunnen tussen leveranciers nogal variëren. Het loont dus de moeite om te shoppen. Deze informatie versterkt ook je onderhandelingspositie als je met iemand in zee gaat.
2. Houd collectieve acties in de gaten
Installateurs van zonnepanelen hebben een hekel aan collectieve acties, zoals Zon Zoekt Dak. En terecht, want consumenten kunnen vaak flink wat voordeel krijgen met deze inkoopacties.
3. Let goed op hoeveel wattpiek een zonnepaneel oplevert
Wattpiek (wp) is een maat voor het vermogen van een zonnepaneel. Sommige panelen leveren meer vermogen dan andere. Zo heb je in de markt panelen van 210 wp, 245 wp, maar ook 285 wp. Hoe meer vermogen hoe beter. Wat ze aan daadwerkelijke elektriciteit (kwh) opleveren, hangt af van verschillende factoren, zoals het aantal zonuren en de ligging. In de regel wordt ervan uit gegaan dat 1 wp vermogen in 1 jaar tijd 0,85 kwh aan stroom oplevert.
[adrotate banner=”35″]
4. Let op keurmerken
In Nederland zijn er nog niet echte keurmerken voor zonnepanelen. Begin 2013 meldde keuringsinstituut Kiwa dat er veel ondeugdelijke zonnepanelen op de markt waren. Die bewering werd later weer ingetrokken, maar de zonne-energiebranche werd wel opgeschrikt. Er zijn plannen om een “Zonnekeur” keurmerk voor installateurs te ontwikkelen. Wat is er wel? Het Duitse “TÜV” keurmerk geldt als de beste indicatie dat het om kwalitatief goede panelen gaat, maar vergeet ook niet deze keurmerken.
5. Bekijk ook de prijs voor installatiekosten
Zelf zonnepanelen installeren is niet makkelijk. Betrek dus de installatiekosten bij je berekeningen. Ook hier kunnen grote verschillen bestaan in prijs en kwaliteit. Vraag installateurs ook over “after-sales”: wat gebeurt er als er 3 maanden na de installatie iets kapot is? Komt de installateur na enige tijd de installatie nog even checken? Als je het zelf wilt proberen, houd dan rekening met deze tips.
6. Let op de omvormer
De omvormer is een van de duurdere delen van de installatie. Deze vormt de stroom van de panelen om naar reguliere elektriciteit die je huis en het net in kan. Een omvormer houdt het meestal maar 10 jaar uit, dus houdt rekening met vervangingskosten. Deze kunnen per omvormer verschillen. Check hier waar je op moet letten.
7. Hou rekening met gegarandeerde productie, ook na 10 jaar
In de garantievoorwaarden staat hoeveel productie je na een aantal jaar nog mag verwachten van je zonnepanelen. Daar kan verschil in zitten. Sommige panelen hebben een gegarandeerde productie van 90% na tien jaar. Voor andere panelen geldt die garantie voor 12 jaar. Hoe langer en hoe meer vermogen wordt gegarandeerd, hoe beter.
8. Let ook op wat de gegarandeerde productie precies betekent
De kleine lettertjes kunnen belangrijk zijn. Bij sommige panelen is sprake van een “positieve vermogenstolerantie” bij de gegarandeerde productie. Dat betekent dat de panelen na x aantal jaren in ieder geval leveren wat ze beloven, en waarschijnlijk een beetje meer. Bij goedkope zonnepanelen is de kans kleiner dat je deze positieve vermogenstolerantie aantreft.
9. Een goede garantie is belangrijk
Als er na 10 jaar iets mis is met je zonnepanelen wil je ook dat de problemen opgelost worden. Let dus op wat de garantie precies betekent. Sommige bedrijven hebben een garantiefonds: dan weet je zeker dat ook als het bedrijf failliet gaat, jij toch geholpen wordt.
10. Vraag de BTW terug
Volgens een uitspraak van het Europese Hof ben je als je zonnepanelen hebt een energieleverancier. Je hoeft daarom geen BTW te betalen over je zonnepanelen. Die kun je dus terugvragen, dat scheelt honderden euro’s. Je moet wel iets meer aan administratie doen – lees hier hoe je BTW kunt terugvragen voor zonnepanelen.
Wil je een indicatie van hoeveel zonnepanelen jou gaan besparen? Een betrouwbare bespaarscan vind je hier
Lees ook ons dossier zonne-energie met nog veel meer informatie over zonnepanelen.
[adrotate banner=34]
4 gedachten over “Goedkope zonnepanelen kopen: 10 kooptips”
Pingback: Eerste stroomneutrale bibliotheek van Nederland in Oosterbeek
de panelen zijn voor een tuinhuisje
de panelen zijn voor een tuinhuis
Sommige omvormers maken geluid,een brom. Wij hebben een duurdere genomen om die reden
Reacties zijn gesloten.