Goedkope zonnepanelen worden gebakken in de magnetron

De magnetron voor zonnepanelen inkt. Foto: Universiteit van Oregon
Terwijl zonne-energie ook in Nederland op doorbreken lijkt, staat de wetenschap niet stil om zonnepanelen nog beter te maken. Zo ontwikkelt IBM een nieuw type goedkope zonnepanelen, gemaakt van tin, koper en zink. De Universiteit van Oregon probeert ondertussen of deze nieuwe zonnepanelen ook in de magnetron gebakken kunnen worden.
Lees ook

zonnepanelen leveren meer op dan ooit
Gratis offertes van zonnepanelenleveranciers uit de buurt
Alles over zonne-energie vind je in ons speciale dossier
De zonnepanelen die je nu op steeds meer daken ziet liggen, zijn gemaakt van silicium. Dit materiaal is goedkoop en komt zeer veel voor in de aardbodem (in zand en klei bijvoorbeeld). Nadeel is echter dat de panelen zeer zuiver moeten zijn. Ze moeten een materiaalzuiverheid hebben van meer dan 99,9999% (!). Wetenschappers zoeken daarom naar andere geschikte materialen om zonne-energie op te vangen.
IBM ontwikkelt een zonnepaneel op basis van koper, zink en tin. Volgens het bedrijf haalt dit paneel een efficiëntie van 11,1%. Dit is een nieuw record voor dit type panelen.
De efficiënte van koper-zink-tin panelen ligt lager dan een silicium zonnepaneel (tussen de 15 en 25%), maar daar staat tegenover dat deze panelen veel “schaalbaarder” zijn. Oftewel: ze zijn makkelijker in grote hoeveelheden te maken en bieden daarom een goedkoop alternatief voor silicium panelen. Ook zijn koper, tin en zink in grote hoeveelheden aanwezig.
De universiteit van Oregon is ondertussen ook bezig met een zelfde type zonnepanelen. Opmerkelijk is dat de wetenschappers met een speciale magnetron koper, zink en tin te bewerken op zo’n manier dat er nanodeeltjes ontstaan. Deze deeltjes kunnen vervolgens met een inkjet printer op allerhande materialen geprint worden. Ook de universiteit van Oregon noemt schaalbaarheid als belangrijk voordeel.
Bron: Cleantechnica, Treehugger, Inhabitat

Over de schrijver

1 reactie op “Goedkope zonnepanelen worden gebakken in de magnetron”

  1. Tin, zink en koper? maar die matelen moeten toch ook ergens vandaan komen? Ik zie (milieuvervuilende en mensenrechten onvriendelijke) mijnen in verre landen voor me. En trouwens, wie zegt dat koper in grote hoevelheden aanwezig is? Het wordt nu al gejat van de spoorlijnen omdat het zo duur (want schaars) is. wil niet cynisch zijn, maar ook deze aspecten in de productieketen moeten aangepakt worden voor we kunnen spreken van duurzame zonnepanelen.

Reacties zijn uitgeschakeld.