Wetenschappers van de Southern Methodist University in Dallas, de VS, hebben met geld van Google enorme voorraden geothermische energie gevonden. Met deze warmte uit de grond kan 3 miljoen MegaWatt elektriciteit opgewekt worden, 10x zoveel als de VS nu produceert met steenkolen. Of in een Nederlandse vergelijking: 1875 kolencentrales van het formaat dat nu in de Eemshaven gebouwd wordt.
De financiering van het onderzoek is afkomstig van de charitatieve arm van de zoekgigant: Google.org. Daardoor is informatie over de studie ook beschikbaar via het programma Google Earth. Je kunt dus zelf de beste hotspots zoeken.
Nieuwe technieken
De studie maakt duidelijk dat op veel meer plekken hitte energie uit de grond gewonnen kan worden. Nu wordt dat vooral gedaan op plekken waar veel geothermische activiteit is — denk aan IJsland die 66% van zijn energie opwekt met aardwarmte. Nieuwe technieken maken het echter mogelijk om met veel lagere warmtes, 90 tot 150 graden, rendabele elektriciteit te genereren.
Technologische innovatie
De schatting van het potentieel aan op te wekken elektriciteit is gebaseerd op wat met huidige technieken geproduceerd kan worden. Maar de onderzoekers verwachten dat “onze mogelijkheden om die hitte te vangen flink zal groeien” door verbeterde technieken en technologische innovatie.
Nederlandse aardwarmte installatie
In Nederland is geothermische energie ook mogelijk. Een teelder van tomaten heeft onlangs in samenwerking met TNO een aardwarmte installatie gebouwd, waardoor 7 hectare tomaten verbouwd kunnen worden. Dit scheelt de tuinder jaarlijks 700.000 euro aan energiekosten. Hij verdient zijn investering in 7 jaar terug, is de verwachting.
Bron: ZME, TNO, Google.org (hier vind je ook het Google Earth bestand)
Lees ook
1 reactie op “Google brengt enorme voorraden aardwarmte in kaart”
teelder moet Teler zijn neem ik aan?
Reacties zijn uitgeschakeld.