Google heeft dramatische invloed op zoekstrategie studenten

Langwitches FlickrStudenten gebruiken wetenschappelijke zoekmachines alsof ze zoeken met Google. Dat leidt niet alleen tot matige zoekresultaten, maar ook tot een gebrekkige strategie om de gevonden resultaten te verbeteren.

Studenten bleken in een onderzoek op 5 Amerikaanse universiteiten te zoeken in wetenschappelijke tijdschriften die niet geschikt waren voor hun onderzoeksgebied en ze hadden geen idee hoe ze hun zoekresultaten konden verfijnen. Misschien wel het ergst van alles was dat ze ook géén hulp vroegen van een bibliotheek-medewerker. Google verlengt kennelijk ook de ‘Ikke zelf doen’-fase.

Volgers blogger St. Maarten die dagelijks met studenten werkt, verschilt de situatie in Nederland niet veel van de Amerikaanse. Ook hier blinken studenten niet uit in het vinden van wetenschappelijk relevante informatie. Een oplossing zou natuurlijk kunnen zijn om de wetenschappelijke dino-databases te voorzien van een Google-interface. En verder kunnen studenten hun zoekstrategie al eenvoudig verbeteren door Google Scholar te gebruiken.

Maar volgens Dr. Asher, die het onderzoek uitvoert, is er meer aan de hand. “Dit gaat niet alleen over hoe je wetenschappelijk onderzoek doet, maar ook over hoe je een slimme, kritische en reflecterende informatieconsument bent.”

Bron: Physorg.com

Lees ook:

Google zet vernietiging Amazone op de kaart

Google en Nasa loven miljoenen uit voor groene luchtvaart

Over de schrijver