De Makani is een verbetering van de gewone windmolen. Een verbetering die meer energie opwekt, minder horizonvervuiling geeft en op meer plekken kan worden ingezet dan de windmolen die wij kennen.
In feite is de Makani een vliegende turbine, zonder de grote en zware paal die het grootste deel van de windmolen vormt. Een turbine is een onderdeel aan een windmolen, om precies te zijn het onderdeel direct achter de molen zelf, op het topje van de paal. In de turbine word energie opgewekt door de draaiende beweging van de molen. Het is te vergelijken met een dynamo op een fiets maar dan veel groter.
Hoe werkt het Google Makani?
De Makani wekt op dezelfde manier als een reguliere windmolen. Als de wind door de propeller blaast, begint ze snel te draaien. Hierdoor word de dynamo in beweging gezet en wekt de Makani energie op. Een groot verschil met een reguliere windmolen is echter dat Google de zware onderdelen, die meestal tonnen wegen, vervangen heeft door lichtgewicht elektronica. Hierdoor word de turbine vele malen lichter (tot wel 90%!), en is het dus veel makkelijker om het zonder paal in de lucht te houden.
Het verschil in energie tussen een windmolen en dit vliegende model is vrij groot. Waar een windmolen “slechts” 240 W/m² opleverd, levert het model van Google 355 W/m² op. Dat is een verhoging van ongeveer 47%! Het nieuwe model heeft dus veel potentie, de nieuwe makani van google moet haast wel een hit worden.
Er zijn ook concurrenten die met een zelfde soort techniek windenergie proberen op te wekken. In Nederland is Ampyx power actief. Het grote verschil tussen de 2 bedrijven is dat Makani zijn energie vanuit het vliegtuig opwekt, en Ampyx power de energie op de grond genereert door middel van trekkracht van het vliegtuig.
Bron: http://www.google.com/makani/
Eventueel filmpje om in te voegen