Google vindt miljard nieuwe internetgebruikers in Azië en Afrika

188347658 7E812Df19D B
Flickr.com (Ms. President)

Afgelopen week lanceerde Google een gratis service waarmee ze miljoenen mensen in Azië en Afrika zonder toegang tot internet op het web willen krijgen. In de Filipijnen is de gratis service ‘Free Zone’ een groot succes. Met een normale mobiele telefoon kunnen de Filipijnen het web op en de basisfuncties van Google gratis gebruiken: de zoekmachine, email en het vriendennetwerk Google+. Google wil zo de volgende miljard internetgebruikers bereiken, bovenop de twee miljard gebruikers op dit moment. Er wordt gehoopt op meer verkeer voor de ads van Google.
De gratis services van Google zijn gericht op die landen waar veel gebruikers waarschijnlijk voor het eerst via een mobiele telefoon met het internet in aanraking zullen komen. Voor veel mensen is een computer of een smartphone namelijk te duur. In de Filipijnen is bijvoorbeeld maar 24% van alle telefoons een smartphone. Maar ook op een oude simpele telefoon zit vaak een optie om op het internet te browsen. Google wil juist die groep stimuleren om, naast het gebruikelijke bellen en het sturen van smsjes, ook gebruik te maken van internetdiensten.
Niet alleen Google timmert aan de weg. Facebook zag de potentiële internetgebruikers zonder smartphone al eerder staan. Een text-only versie van Facebook, Facebook Zero, lanceerden zij in 2010. In 2011 werd ‘Facebook for Every Phone’ gelanceerd: te gebruiken op 2500 verschillende mobieltjes. In Afrika groeide het aantal Facebookaanmeldingen maar liefst 114% in een tijd van achttien maanden.
Op deze website kun je zien hoeveel nieuwe internetgebruikers er iedere seconde bijkomen!
Bron: Reuters.com
Lees ook:
Ook chocolade van Max Havelaar heeft bittere bijsmaak
Rijk worden van de wind met winddelen
Spoedcursus crowdfunding

Over de schrijver