Google zet vernietiging Amazone op de kaart

Foto: CIAT International Center for Tropical Agriculture (Flickr)

Nog even en je kunt met google streetview zien wat de er met de bossen langs de Amazone-rivier gebeurt. Google gaat in samenwerking met de lokale NGO Foundation for a Sustainable Amazon (FAS) de gebieden langs de Amazone en de Rio Negro in Brazilië fotograferen. Op die manier wordt in beeld gebracht wat de effecten van klimaatverandering en de massale ontbossing voor gevolgen hebben voor de regio.

Het is geen gemakkelijke opgave om in dit afgelegen gebied de streetview-camera’s in te zetten. Google zet hiervoor een speciale fietscamera in, de trike,  om vanaf junglepaden de dorpen rond de Amazone te fotograferen. Om vanaf de rivier beelden te maken gaat de fietskar een boot op. Google traint de mensen van FAS om de beelden te maken, zodat zij blijvend beelden van de regio de wereld in kunnen sturen.

Dat is hard nodig, want op dit moment staat de regering van Brazilië op het punt om de wetten rondom ontbossing te versoepelen. Daadoor zal het makkelijker worden om regenwoud te kappen voor landbouwgebruik, voornamelijk soja. De stijgende ontbossing (vorig jaar 6 x zo veel als het jaar daarvoor) zal hierdoor alleen nog maar toenemen. Nationaal en internationaal is er veel protest tegen de voorgenomen beslissing van president Dilma. Zo heeft een groep van tien voormalige milieu-ministers een brandbrief naar de president gestuurd om deze hervormingen niet door te voeren (Bron: BBC). Volgens de internationale lobby-organisatie Avaaz is 79 % van de Braziliaanse bevolking tegen de versoepeling. Avaaz heeft inmiddels al meer dan een miljoen stemmen binnen.

Lees ook:

Ecuador pokert met regenwoud

Bill Clinton leeft nu op bonen en proteinesapjes

Gezonder zonder soja

Over de schrijver

2 reacties op “Google zet vernietiging Amazone op de kaart”

Reacties zijn uitgeschakeld.